Uprava za vjerske poslove u ramazanskim zijaretima džemata

Tim Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je u ramazanskom obilasku džemata posljednjih dana ramazana boravio na području medžlisa Goražde, Zvornik, Janja i Bjeljina.

Meho-ef. Šljivo, Enes-ef. Svraka i Bahrudin-ef. Čolo su iftarili i teraviju klanjali sa džematom u Turskoj Ravni. Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Goražde i MIZ Ustikolina izvela je prigodan mevludski program, a na kraju programa prisutnim džematlijama se obratio Enes-ef. Svraka. Domaćin programa je bio muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić koji je domaćinima izrazio dobrodošlicu prenijevši prisutnima ramazansku poruku. U ugodnom druženju prisutni su istakli važnost ramazanskih blagodati koje su ušle u svoje posljednje ovogodišnje dane. 

Ismail-ef. Smajlović je boravio na području MIZ Zvornik, Janja i posljednju teraviju klanjao u Gradskoj džamiji u Bijeljini. Muftija Vahid-ef. Fazlović je dočekao direktora Smajlovića u džematu Glumina gdje su nakon teravih-namaz razgovarali sa džematlijama o iskustvima i načinu organiziranja vjerskih aktivnosti na području entiteta RS.

U Janji je direktor Smajlović prisustvovao vjenčanju u Atik džamiji, gdje je prisutnima ukazao na značaj bračnog života i ulogu porodice u odgoju uopće ali  i generacija koje dolaze. Hafiz Omer-ef. Camić, glavni imam MIZ Janja predstavio je aktivnosti na području Medžlisa Janja, i vrijednim džematlijama koji su usprkos proljetnim radovima pratili džematske aktivnosti  i učestvovali u  radu džemata tokom ramazana.

Direktor Smajlović je teraviju klanjao sa džematlijama gradske džamije u Bijeljini koju je predvodio Samir-ef. Camić. Nakon teravih-namaza prisutnim džematlijama prenio je selame reisu-l-uleme Kavazovića i uputio poruku sa posebnim osvrtom na mogućnosti upotpunjena ramazanskih propisa i ibadeta u posljednjem danu posta ovogodišnjeg ramazana pa sve do Bajrama, koji nastupa sutra.

Posjete džematima u Podrinju ima poseban značaj i predstavnici Rijaseta sa zadovoljstvom dijele ugođaj ramazana kao priliku za bolje razumijevanje i uvezivanje sa imamima i džematlijama koji vrijedno rade i čuvaju tradiciju ramazanskih ibadeta.

Ramazan je bio prilika da predstavnici Uprave za vjerske poslove Enes-ef. Svraka, Meho-ef. Šljivo i Bahrudin-ef. Čolo posjete i MIZ Banja Luku. Na zajedničkom iftaru u prelijepom ambijentu harema Ferhadije u prisustvu domaćina i organizatora muftije banjalučkog Nusret-ef. Abdibegovića, iftaru su prisustvovali i bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić i direktor Medrese “Džemaludin-ef. Čaušević” Zuhdija-ef. Handanović. Enes-ef. Svraka je održao predavanje u Ferhadiji džamiji, Bahrudin-ef. Čolo u Gazanferiji džamiji, a Meho-ef. Šljivo u džematu Gornji Šeher.

Nakon obilaska džemata MIZ Banja Luka muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović upoznao je predstavnike Uprave za vjerske poslove sa programskim sadržajima i  iskoracima u organiziraju vjerskog života na području muftijstva stavljajući naglasak na dodatni kvalitet vjerskog života koji je proistekao iz brojnih aktivnosti nakon početka rada banjalučke medrese.

U džematima na području MIZ Maglaj nakon vrlo srdačnog prijema glavnog imama MIZ Maglaj Nevres-ef. Hodžića, Bahrudin-ef. Čolo i Meho-ef. Šljivo su posjetili džemate Gradske džamije, džemata Yazicoglu i održali kraća predavanja. U susjednom Medžlisu Žepče Enes-ef. Svraka je u Ferhad-begovoj džamiji održao predavanje u povodu mubarek noći Lejletul-kadr.

Tim uprave za vjerske poslove boravio je na iftaru u MIZ Zavidovići. U pratnji glavnog imama Izet-ef. Čamdžića i Elvir-ef. Mehića, Enes-ef. Svraka, Bahrudin-ef. Čolo i Meho-ef. Šljivo posjetili su džemate Donji Kovači, Stipanići i Lovišta.

Glavni imam MIZ Tešanj Fuad-ef. Omerbašić tradicionalno organizira prijem i raspored predstavnika Rijaseta IZ u džematima na području Tešanjskog medžlisa. Bahrudin-ef. Čolo je posjetio džemat Mračaj-Potočani, a Enes-ef. Svraka džemat Kardaglije.

U programu posjete MIZ Bugojno Bahrudin-ef. Čolo i Enes-ef. Svraka su uputili ramazanske poruke u džematima Karadže i Voznik. 

U okviru ramazanskih posjeta tim Uprave za vjerske poslove posjetio je i MIZ Teslić. Direktor Ismail-ef. Smajlović sa saradnicima Enes-ef. Svrakom i Bahrudin-ef. Čolom boravio je u džematima Stenjak, Ružnići i Gusti Teslić.

Ramazanski zijareti donijeli su puno vjerničke radosti. Iskustva u radu i izazovi u misiji sa kojima se susreću muftije, glavni imami i imami bit će posebno analizirani i evidentirani u nadležnim i stručnim odjelima Uprave za vjerske poslove.

Istovremeno, neposredni kontakti džematlija sa uposlenicima Uprave za vjerske poslove bio je prilika za ostvarenje kvalitetnije komunikacije organa Islamske zajednice sa svojim članovima i pripadnicima.

(Preporod.info)