Upriličena premijera dokumentarnog filma o muslimanskim obredima bosanskih žena

Nastao u produkciji Copenhagen Univerziteta Raudvere sa poznatim kamermanom Almirom Nalom, film odaje počast damama sarajevske mevludske tradicije, hadži- Aiša hanumi Fočakovki i Medihi hanumi Silajdžić koje više od četrdeset godina predvode obrede mevluda i tevhida i koje su danas jedine dvije žene sa završenom Medresom iz 1948. godine.

Film ima obrazovni karakter i namijenjen je studentima historije, antropologije, etnologije, religijskih i rodnih studija, a autorica filma Raudvere je naglasila da s obzirom na to da žene muslimanke danas imaju veliku odgovornost u obredoslovlju,  bilo je neophodno dokumentirati formalno obrazovanje žena, kao i ono što su žene nasljeđivale po ženskoj liniji, od svojih majki, nana i to čini dio bogate tradicije.

– Htjele smo da prikažemo drugu stranu islama, ne samo islama koji je povezan sa sukobima, politikom, nego da postoji i ona lijepa strana, svakodnevna religioznost u kojoj učestvuju i muškarci i žene – kazala je za Fenu autorica Raudvere.

Kao svojevrstan omaž damama sarajevske mevludske tradicije čiji je rad i posvećenost očuvanju vjere i tradicije oplemenio živote generacija žena i muškaraca, Spahić-Šiljak je naglasila da su te žene i svjedokinje jedne čitave epohe vjerskog i kulturnog života u BiH, ali i njegove aktivne kreatorice i sudionice.

– Iz njihovih života i priča iščitavamo socijalnu historiju socijalističkog i postsocijalističkog vremena te snagu žena koje su čuvale i njegovale svoje običaje i vjeru, a da taj trud i zalaganje nisu bili adekvatno priznati i prepoznati u zajednici i društvu – navela je Spahić-Šiljak.

Nakon premijere film će biti dostupan na zvaničnoj web stranici Copenhagen Univerziteta i u arhivskoj građi Bošnjačkog instituta – Fondaciji Adila Zulfikarpašića, navodi organizator.