Uprkos teškoćama mladi se odlučuju pokrenuti biznis

Mikro, mala i srednja poduzeća svugdje u svijetu predstavljaju okosnicu ekonomije. Na primjer, u Evropskoj uniji (EU), ona predstavljaju 99 posto svih poduzeća, ali i osiguravaju dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, stanje je slično po broju poduzeća. Statistika kaže da oko 97 posto poduzeća spada u mikro, mala i srednja sa većim brojem ukupno uposlenih nego što je to kod velikih preduzeća.

Međutim, kada su u pitanju prihodi, statistika nije na strani malih i srednjih kompanija. Iako čine veliku većinu, ipak velike kompanije ostvaruju dvije trećine ukupnih prihoda od prodaje. Ovi podaci samo govore o nepovoljnom položaju mikro, malih i srednjih kompanija, nedostatku podrške te kompliciranosti sistema.

Pogotovo su u nepovoljnom položaju mladi koji nemaju maksimalnu podršku vlasti u pokretanju svog biznisa. Ipak, uprkos lošim uslovima za pokretanje biznisa, pozitivnih primjera ima.

Dvadesetdevetogodišnji doktor stomatologije Zikret Smajlović u Živinicama je, nakon završenog fakulteta i sticanja radnog iskustva u Sarajevu i Zenici, odlučio otvoriti stomatološku ordinaciju “Dental House”.

Iako se ne kaje zbog pokretanja vlastitog biznisa, ističe da nije lako krenuti u ovu avanturu.

– Vjerovatno je teže pokrenuti biznis nego u nekim evropskim zemljama, ili čak nekim zemljama regiona, kao npr. Sloveniji, gdje su procedure za pokretanje biznisa dosta jednostavnije. Krenimo od obrazovnog sistema naše države. To je jako zastario sistem koji mlade ne priprema za poduzetništvo. To mnogo utiče na manjak odluka za pokretanje vlastitog biznisa. Kada se prevaziđe naš obrazovni sistem, dolazimo do mora papirologije, koja istina usporava proces, ali ako se potrudimo, adekvatno pripremimo na sve što nas čeka, onda je daleko lakše – kaže Smajlović.

Govoreći o poteškoćama, ističe da se ponekad stiče dojam da naše institucije treniraju “strogoću” na detaljima koji nisu od krucijalne važnosti za sam biznis.

Veliki broj institucija, koje nisu uvezane, te nedostupnost ažuriranih vodiča za same procese pokretanja biznisa su svakako otežavajuće okolnosti. Stoga je potrebno uložiti više energije za dobijanje informacija koji uslovi i dokumenti su potrebni, nego što je to normalno.

Da je kompleksnost državnog aparata problem potvrđuje i Sadnan Klopić, vlasnik “Vatrozaštite”, firme koja se već deset godina bavi prodajom i servisiranjem vatrogasnih aparata.

Ističe da je neophodno pojednostaviti, prije svega administrativnu proceduru koja mnogo puta zna biti mukotrpna. Na taj način će se pomoći privatni sektor, jer, kaže Klopić, “nama je vrijeme novac, a ponekad puno vremena potrošimo na papirologiju i administraciju koja može biti puno efikasnija”.

– Da je lahko, nije. Međutim, predanost radu i klijentima čini posao lakšim i jednostavnijim. Trudimo se da je atmosfera u firmi uvijek na vrhunskom nivou. Brinemo se o svojim zaposlenicima, njihovim problemima i na taj način gradimo povjerenje da se uvijek jedan na drugog možemo osloniti. Sasvim sigurno da situacija može biti puno bolja kada su u pitanju mnoge stvari, ali mi se moramo boriti sa onim s čim trenutno raspolažemo i oko toga graditi poslovnu klimu – kazuje Klopić.

Uz ulaganje truda rezultati će sigurno doći. Naši sagovornici ističu da je rad, kvalitet i organiziranost ključ uspjeha u vođenju vlastitog biznisa.

Dr. Smajlović ističe i dosta olakšavajuću okolnost, a to je što se danas, u svijetu interneta, društvenih mreža, puno toga korisnog lakše može naučiti kako bi se sam biznis što kvalitetnije vodio. Postoje online radionice poduzetništva, čak neke i besplatne, koje puno mogu pomoći.

– Podrška vlasti je prisutna, od lokalnog pa sve do državnog nivoa. Ona se najviše ogleda u različitim podsticajima za pokretanje biznisa. To je dostupno svima i poprilično je transparentno. Međutim, stava sam da bi prava podrška vlasti bila izmjena zakona i smanjivanje nameta za poslodavce. Tim potezom bi i poslodavci direktno i država indirektno bili na dobitku, kaže Smajlović na kraju razgovora za Preporod.info.

(Alem Dedić/Preporod.info)