Uskoro iz štampe izlazi prvi broj časopisa “Svjetionik”

0
144

Prvi broj časopisa Illuminatio/Svjetionik/Almanar u originalnoj umjetničkoj i raskošnoj dizajnersko-ilustrativnoj opremi koju potpisuje akademik Mehmed Akšamija u narednih nekoliko dana pojavit će se iz štampe. U zaglavlju se navodi da je to časopis o vjeri, moralu, naciji, društvu i državi.

Izdavač časopisa je Centar za dijalog – Vesatijja, a prvi broj se pojavljuje na bosanskom i engleskom jeziku. Sadržaj će biti dostupan u printanom i elektronskom formatu na web stranici svjetionik.cdv.ba dvaput godišnje.

Illuminatio/Svjetionik/Almanar je naučni časopis za afirmaciju novih ideja o vjeri, moralu, umjetnosti, naciji, društvu i državi, uz istodobnu afirmaciju tradicije (taṣdīq) i inovaciju društvene i državne misli (tadždīd).

Časopis je pozvao ulemu, učenjake, filozofe i druge autore s područja društvenih i humanističkih nauka da bace novo svjetlo na kritična pitanja i teške izazove savremenog promišljanja religije, filozofije, etike, povijesti, umjetnosti, državotvornosti, društvenih i humanističkih nauka, a u kontekstu historijskih i savremenih bosanskih, regionalnih i svjetskih dešavanja. Navedeno je da se objavljuju članci koji su utemeljeni ne samo na izvorima Božanske objave, već i na osobnom razumijevanju i iskustvu Boga, čovjeka i svijeta. Također, časopis je otvoren za objavljivanje prijevoda važnih radova i prikaze knjiga.

Glavni urednik je akademik Mustafa Cerić, izvršni urednik dr. Ekrem Tucaković, umjetnički urednik, odnosno art direktor je akademik Mehmed Akšamija, a redakciju čine dr. Nedžad Grabus, dr. Ahmet Alibašić, dr. Mensur Valjevac, dr. Ahmed Kulanić i dr. Mutlaq Rašid Al-Qarawi.

U Savjetodavnom odboru časopisa nalaze se istaknute i prominentne ličnosti iz različitih dijelova svijeta: Feisal Abdul-Rauf imam, Inicijativa Kordoba (SAD); mr. Abdullah Martin Drury, Univerzitet Waikato (Novi Zeland); dr Hisham A. Hellyer, Royal United Services Institute u Londonu (Velika Britanija); dr. Benjamin Idriz imam, Minhenski forum za islam (Njemačka); dr. Abdullah Al Lheedan, Univerzitet Kralja Sauda u Rijadu (Saudijska Arabija); dr. Ferid Muhić, Unverzitet ‘Sv. Kiril i Metodij’ u Skoplju (Sjeverna Makedonija); David Shlomo Rosen rabin, savjetnik za međuvjerska pitanja Glavnog rabinata Izraela (Izrael); dr. Stefan Schreiner, Univerzitetu u Tibingenu (Njemačka); Gunnar Stålsett biskup emeritus, (Norveška); dr. Ugo Vlaisavljević, Univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina); dr. William Vendley, Svjetska konferencija religija za mir (SAD) i dr. Stefan Jakob Wimmer, Univerzitet Ludwig-Maximilian, Minhen (Njemačka).

(cdv.ba)