Uskoro izgradnja IKC-a i obnova drvene džamije na Starom gradu Todorovo

Za izgradnju Islamskog kulturnog centra čeka se urbanistička saglasnost a u akciji koja je u toku oko mjesec dana, dobrovoljnim prilozima za kupovinu zemljišta, prikupljeno je 220.237,35 KM. Podsjećamo da je za potrebu kupovine zemljišta koje je u načelu dogovoreno, te za projekt i građevinsku dozvolu potrebno oko 400.000,00 KM.

Upriličena je i posjeta Starom gradu Todorovo unutar čijih zidina postoje dobro očuvani temelji i zidovi nekadašnje drvene džamije koju Todorovljani žele obnoviti i koristiti u budućem vremenu, prevashodno u vjerske, kulturne, turističke i druge svrhe.

Više o do sada urađenom te planovima sa obnovom drvene džamije unutar zidina Starog grada može se saznati u video zapisu, uz napomenu da je realizacija ovog projekta poprilično izvjesna jer je Rijaset Islamske zajednice u BiH odobrio i izgradnju Islamskog kulturnog centra i drvene džamije unutar zidina Starog grada u Todorovu a koja datira iz turskog perioda. Konstatacija kako je realizacija ovog projekta izvjesna proizlazi upravo iz želje Turske da preko svoje Agencije TIKA značajno podrži ovaj projekt koji bi kao takav bio prvi na području Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša.

U delegaciji Rijaseta su bili mr. Mirsad Kalajdžić, šef Odjela za standardizaciju i evidenciju, Salih Išerić, stručni saradnik za evidenciju i mr. Husein Miraščić, stručni saradnik za planiranje i nadzor gradnje.

Vrijedi dodati da su, pored Velike Kladuše, također posjetili i Bosansku Krupu, MIZ Cazin, Bihać, Glamoč i Tomislav Grad.