Uskoro odluka o otkazivanju hadža ili smanjenom broju hadžija?

Date:

Budući da se slučajevi korona virusa povećavaju očekuje se da će Saudijska Arabija smanjiti broj hadžija ili otkazati ovogodišnji hadž, što bi bilo prvi put u modernoj istoriji.

Islamski svijet vrši pritisak na Rijad da donese odluku o tome hoće li ovogodišnji obredi hadža teći prema rasporedu krajem jula.

No, dok Kraljevstvo pregovara o odluci koja je, pored zdravstvenih, uslovljena političkim i ekonomskim rizicima, ističe vrijeme da se organizira logistika za jedno od najvećih svjetskih masovnih okupljanja.

Hadž, kojem je prošle godine prisustvovalo oko 2,5 miliona hadžija, čini se malo vjerojatnijim, nakon što su vlasti krajem marta muslimanima savjetovale odlaganje priprema za obavljanje hadža zbog pandemije korona virusa.

– To je odlučivanje između organiziranja nominalnog hadža i njegovog neodržavanja – rekao je za jedan azijski dužnosnik koji je kontaktu sa saudijskim dužnosnicima za hadž.

Saudijski zvaničnik potvrdio je da Agenciju AFP-u da će odluka o ovogodišnjem hadžu uskoro biti donesena i objavljena.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu donijela je odluku da njene hadžije neće putovati ove godine na hadž, a resorni ministar Indonezije je to nazvao “vrlo gorkom i teškom odlukom”.

Malezija, Senegal i Singapur slijedile su potez Indonezije.

Mnoge su druge države s muslimanskim stanovništvom – od Egipta i Maroka do Turske, Libana i Bugarske – rekle da još uvijek čekaju odluku Rijada.

U zemljama poput Francuske, vjerski dužnosnici pozvali su muslimane da svoje planove za hadž “odgode” do sljedeće godine zbog rizika od korona virusa.

Odluka o otkazivanju hadža bila bi prva otkako je Kraljevstvo osnovano 1932. godine.

Saudijska Arabija uspjela je održati hadž tokom prethodnih epidemija ebole i MERS-a, a sada se bori da zadrži širenje virusa dok raste broj novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od kada su vlasti počele ublažavati mjere izolacije krajem maja.

U saudijskim bolnicama kreveti intenzivne njege brzo se popunjavaju, a sve je veći broj zdravstvenih radnika zaraženih virusom. Ukupan broj slučajeva korona virusa u Saudijskoj Arabiji je premašio 130.000, dok je broj umrlih preko 1.000.

Otkazivanje ovogodišnjeg hadža ili orgraniziranje sa prepolovljenim brojem hadžija predstavljao bi i veliki finansijski gubitak za Kraljevstvo, koje već osjeća posljedice umanjenje prihoda zbog virusa i pada cijena nafte.

Ovogodišnja umra otkazana je u martu, a prema vladinim podacima, umra i hadž donose 12 milijardi dolara saudijskoj ekonomiji svake godine.

Negativna odluka vjerojatno će razočarati i milione muslimana širom svijeta koji često ulažu svoje životne ušteđevine i trpe duge liste čekanja da bi putovali u Meku i Medinu.

(Preporod.info/Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related