Uskoro odluka: Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatra apelaciju Islamske zajednice o oduzetom vakufu Turali-bega

Date:

Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine 21. septembra 2021. godine od strane Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – Vakufska direkcija, podnesena je apelaciju i registrovana pod brojem AP-3332/21. Riječ je o apelaciji zbog uzurpacije vakufskog zemljišta, vakufa Turali-bega, površine 14.000 m2 u Tuzli. 

Odluka o ovom pitanju je od velike važnosti za Islamsku zajednicu u, s obzirom na ulogu vaufa, očekuje se uskoro.

Kako je za Preporod.info potvrđeno iz Ustavnog suda Bisne i Hercegovine, apelacija se nalazi u radu i očekuje se da će odluka povodom ove apelacije biti uskoro donesena 

Iz Vakufske direkcije na čijem se čelu nalazi Senaid Zajmović u više navrata su pokušali zaustaviti gradnju na vakufskoj zemlji, a nakon što je 9. februara 2015. godine u Općinskom sudu Tuzla zaključena nagodba između Grada Tuzla, Remont d.o.o. i Bingo d.o.o, te vlasništvo nekretnine preneseno na ta dva subjekta. 

Vakufska direkcija je po saznanju 2015. godine pokrenula postupak poništenja te sudske nagodbe, pred općinskim sudom.

Krajem 2018. godine Općinski sud u Tuzli je odlučio da Vakufska direkcija nema pravni interes za vođenje postupka. Vakufska direkcija BiH je potom uputila apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a Medžlis IZ Tuzla je pokrenuo novu tužbu pred Općinskim sudom u Tuzli i za utvrđenje ništavnosti predmetne sudske nagodbe. 

Ipak, o navedenoj problematici ne oglašavaju se oni koji bi trebali. Preporod.info poslao je upit na adresu Grada Tuzle, kompanije Bingo i Remont, ali smo ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor i pojašnjenje.

Gluhi su ostali na više naših dopisa, iako smo se kroz obraćanja pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama Federacije BiH. U Članu 1. pomenutnog zakona se jasno kaže da javni pristup informacijama potiče veću transparentnost i odgovornost javnih organa, što je neophodno za demokratski proces te se utvrđuje da svaka fizičko ili pravno lice ima pravo pristupa ovim informacijama u najvećoj mogućoj mjeri, u skladu sa javnim interes. Članom 9. navodi se da je nadležni organ informaciju, ukoliko nije ovjerljiva dostaviti u roku od 15 dana.  

Zahtjeve za odgovore na upit o oduzimanju vakufskog zemljišta i obustavi gradnje poslane 22. decemba 2021. godine ponovo smo poslali smo prije sedam dana. Do danas na naše upite niko nije odgovorio, iako su po zakonu dužni to uraditi. 

Inače, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obratila se na više adresa međunarodnih i domaćih institucija prezentirajući problem zaštite imovine Vakufa Gazi Turali-begove džamije u Tuzli.

Iz Islamske zajednice ranije su pozvali Grad Tuzlu da onemogući sve građevinske radove na zemljištu Vakufa Gazi Turali-begove džamije te da, shodno sudskim nalazima, poduzme odgovarajuće pravne radnje. 

O navedenom slučaju informisane su i relevantne međunarodne institucije. Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH u odgovoru Islamskoj zajednici od 4. februara oko navedene problematike kažu da “treba tražiti kroz bosanskohercegovački pravosudni sistem”. 

– Spor oko opisane imovine jasno ukazuje da bosanskohercegovačke vlasti trebaju urgentno usvojiti zakon o restituciji koji se već duže vrijeme odlaže, a što bi u konačnici dalo pravo svim vjerskim zajednicama i hiljadama porodica u BiH da vrate ili budu kompenzirani za njihovu nezakonito konfiskovanu imovinu. SAD su kontinuirano, kroz bilateralna angažiranja sa domaćim političkim liderima kao i putem Međunarodnog izvještaja o slobodi vjere koji se redovno upućuje prema Kongresu, podvlačili potrebu za ovim zakonom – stoju u odgovoru američkog ambasadora u BiH Eric Nelsona. 

Navode i da je 2020. godine State Department uputio poseban izvještaj Kongresu u kojem je istakao važnost da se u zemljama obezbijedi restitucija ili kompenzacija imovine konfiskovane za vrijeme Holokausta kao i one naknadno nacionalizirane za vrijeme komunizma, što bi bilo u skladu sa obavezama zemalja preuzetim usvajenjem Terezinske deklaracije, na Konferenciji o imovini u doba Holokausta u Pragu, juna 2009.  

– Također, poznato nam je da Međureligijsko vijeće u BiH planira aktivnosti u smjeru rješavanja ovog suštinskog pitanja, a koje ćemo mi svakako ohrabriti i podržati – ukazao je odlazeći ambassador SAD-a u BiH Nelson. 

Podsjećamo i iz OSCE-a naveli su “da prate sam slučaj vezan za Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli te da podstiču tijela vlasti na svim nivoima da omoguće puno poštivanje ljudskih prava, uključujući pravo na imovinu”. 

Vakufska nekretnina Turali-begov vakuf egzistira više od 450 godina, a sljedeće godine planirano je obilježavanje 450 godina vakufname Gazi Turali-bega. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related