Ustanovljena nagrada „Muftija akademik Muamer ef. Zukorlić“

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru danas je održana proširena sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojoj su, pored članova Mešihata, prisustvovali rukovodioci ustanova te predsjednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice.

Nakon podnošenja izvještaja o radu ustanova i medžlisa Islamske zajednice u 2021. godini i iscrpne rasprave, usvojeni su uz konstataciju da su se u protekloj godini intenzivirale mnoge aktivnosti, a s obzirom da je Islamska zajednica stabilna i snažna institucija da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanju kvaliteta na svim nivoima njenog rada.

Mešihat je na osnovu ukazane potrebe na funkciju muftije beogradskog imenovao dr. Rešad-ef. Plojovića, za upravnicu Predškolske ustanove Reuda Aidu Rašljanin, a za njenu pomoćnicu Elviru Mekić.

Na sjednici je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za nastupajući Ramazani šerif, te odlučeno da Vjersko-prosvjetna služba Mešihata izvrši neophodne pripreme za realizaciju ramazanskih aktivnosti na terenu u saradnji sa muftijstvima i medžlisima Islamske zajednice.

Također, verifikovano je pet novih uvakufljenja zemljišta sa objektima u Novom Pazaru, Petnjici, Beranama i Kraljevu, ukupne površine preko 28 ari, te usvojeni prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Imajući u vidu nemjerljivu ulogu prvog predsjednika Mešihata u jačanju, afirmaciji i odbrani Islamske zajednice, ustanovljena je nagrada „Muftija akademik Muamer ef. Zukorlić“ koja će se godišnje dodjeljivati.

(Preporod.info)