Ususret Mevludu, rođenju Muhammeda, a.s.

Date:

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

„Mi smo te ( Muhammede) kao milost svjetovima poslali“ kaže se u Kur'anu. Poslanik Muhammed a.s. za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahima, a.s. i radosna vijest Isaa, a.s.“ Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, najavljen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao „usvetun hasenetun“ -divan uzor, iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe. Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a.s. Rođenje Božijeg Poslanika bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima i savremenicima koji su u pobožnim spjevovima – mevludima opisali vrijeme i okolnosti u kojem se rodio i živio Muhammed, a.s.

Ove godine Mevlud obilježavamo u četvrtak 29. oktobra 2020. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa organizacionim jedinicama Islamske zajednice sačinio je poseban Plan aktivnosti povodom Mevluda u uslovima pandemije COVID-19.

Ovogodišnji centralni mevlud Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera, biće održan u Gradskoj džamiji u Bihaću u četvrtak, 29. oktobra, s početkom u 18.30 sati, a ovim mevludom biće obilježen i značajni jubilej za Islamsku zajednicu i naše društvo u cjelini – 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

(islamskazajednica.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related