Uvredljivi grafiti na bošnjačkim kućama u Sandžaku najavljuju crnogorske izbore

Date:

Na pojedinim bošnjačkim kućama u sandžačkoj opštini Berane na sjeveroistoku Crne Gore danas su osvanuli grafiti s likom četničkog vojvode Pavla Đurišića i uvredljivim porukama na račun Bošnjaka.

Grafiti su se našli na kućama u naseljima Hareme, Talum i Obalsko, u kojima živi bošnjačko stanovništvo.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore osudilo je “zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti u Beranama” i poručilo da su crnogorske vlasti odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život.

Iz Ministarstva su poručili da su slobodno i otvoreno društvo imperativ u Crnoj Gori.

– Antimuslimanska akcija u Beranama dogodila se dan nakon okupljanja pristalica četničkog pokreta. Dodatno su zabrinjavajući navodi da su mu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi – navode u ministarstvu.

Na terenu se sprovode prijetnje iz Parlamenta

Adnan Muhović, član Predsjedništva Bošnjačke stranke Crne Gore smatra da je atmosfera u Crnoj Gori problematična za državu Crnu Goru, a posebno za bošnjački narod u njoj. U razgovoru za Preporod.info podsjetio je na izlive nacionalizma sa obrisima svetosavlja i četništva koje je pokrenula Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori kroz litije koje je organizirala povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

– Na njihovim vjerskim skupovima pjevaju se četničke pjesme, veličaju Mladić i Karadžić, dolaze ozloglašeni popovi iz tzv. RS. I ovo za šta me vi pitate oko grafita u Beranama direktna je posljedica gore navedenog – smatra Muhović.

Navodi da država Crna Gora, koliko je u mogućnosti, sprečava rad četničkog pokreta te da se okupljaju samo u selu Zaostro u kojem je bio glavni štab ratnog zločinca Pavla Đurišića, a da iz ovakvih incidenata izvlače pouku. 

Adnan Muhović, član Predsjedništva Bošnjačke stranke Crne Gore  - Uvredljivi grafiti na bošnjačkim kućama u Sandžaku najavljuju crnogorske izbore
Adnan Muhović, član Predsjedništva Bošnjačke stranke Crne Gore

– Ovakvi grafiti su nama Bošnjacima poruka iz koje mi izvlačimo pouku. Da nikad ne budemo uspavani i da budno pratimo! Takođe, nedavno je i u samoj Skupštini CG bilo prijetnji bošnjačkom narodu od strane vođa srpske opozicije. Ono što oni pričaju u Parlamentu njihovi aktivisti sprovode na terenu. Mi Bošnjaci pratimo budno sve. Nije nas strah, jer narod koji je preživio 11 genocida ne može se uplašiti! Ovo je vrijeme kada se ispisuju važne stranice historije. Zato moramo raditi ispravno i 30. augusta u potpunosti pobijediti zlu ideologiju i poslati je u prošlost – poručio je Muhović.

SNP: Provokacije iz kuhinje DPS-a

Oglasio se i opštinski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) pozivajući “komšije muslimane da ne nasjedaju na provokacije” koje, kako tvrde, dolaze iz kuhinje DPS-s (Demokratska partija socijalista, Milo Đukanović, op.a.).

– Pozivam naše prijatelje Bošnjake i Muslimane da ne nasijedaju na ove provokacije jer sa pravoslavnim življem oni nikada nijesu imali bilo kakav problem, već upravo sa kuhinjom DPS-a koja pod okriljem mraka kuva sve podlosti u gradu – navodi se u saopštenju SNP-a.

Negativnih iskustava nema ni Anisa Begović-Džanefendić iz Berana koju smo kontaktirali.

– Ovo je neki posticaj mržnje prema Bošnjacima u Beranama i ne vjerujem da su ovo Beranci uradili jer za ovih 6 godina imam samo poštovanje od strane Beranaca pravoslavaca – kaže u izjavi za Preporod.info Anisa Begović-Džanefendić iz Berana.

Navodi da su joj u porodičnoj slastičarni gosti i hrišćani i Bošnjaci, te da se nada da se ovakvi nemili događaji neće ponoviti.

Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. august. Dio crnogorske opozicije nikada nije priznao rezultate poslednjih parlamentarnih izbora, koji su održani 16. oktobra 2016. godine, zbog, kako tvrde, neregularne atmosfere koja je stvorena pokušajem državnog udara na izborni dan.

(S.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related