Vakcina za koronavirus mogla bi uskoro biti testirana na ljudima u Britaniji

Date:

Vakcina za koronavirus mogla bi uskoro biti testirana na ljudima u Velikoj Britaniji, nakon što su se istraživanja na miševima pokazala ohrabrujućim.

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu tvrde da bi se klinička testiranja mogla početi vršiti za nekoliko mjeseci, ukoliko se osigura finansiranje, pošto su probe na miševima pokazale obećavajuće rezultate, prenosi Al Jazeera Balkans.

– Trenutno imamo prototip vakcine u životinjskom modelu, čiji su se rezultati u početnim fazama pokazali ohrabrujućim. Nadamo se da ćemo do ljeta krenuti u kliničko testiranje, u zavisnosti od finansiranja koje bi nam omogućilo da pređemo u novu fazu – kazao je za Independent doktor Robin Shattock sa Odjeljenja za infekcijske bolesti tog koledža.

Brojni naučnici iz cijelog svijeta pokušavaju razviti vakcinu kako bi bila zaustavljena pandemija koronavirusa, kojim je zaraženo više od 150.000 osoba na planeti.

Američki naučnici su već pozvali dobrovoljce koji bi učestvovali u prvom testiranju vakcine, uz naknadu od 1.100 dolara.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related