Vakif Ramo Bajrić: Kupio i poklonio kuću džematu

U džematu Kasindolska, Medžlis Sarajevo, 27. juna hadžija Ramo Bajrić pokazao je na najljepši način da je zahvalan dragom Allahu dž. š. koji mu je podario imetak i da je pronašao balans između prolaznog i vječnog, koristeći ono prolazno da bi dobio vječno.

Naime, džematlija džemata Kasindolska hadžija Ramo Bajrić pokazao je da njegovo srce nije osvojio Dunjaluk, jer je u džemat Kasindolska uložio 250.000 KM, za kupovinu i potpunu rekonstrukciju vakufske kuće. Kupovinom kuće riješeno je pitanje: imamskog stana, mektebske učionice, musafirhane, kuhinje, muške i ženske abdesthane, garaža, a džamija je dobila 150m2 dodatnog prostora za obavljanje namaza i šadrvan. Ovaj vakuf nosi ime po rahmetli supruzi Rame Bajrića „Vakuf rahmetli Hanke Bajrić“. Ovom događaju u džematu Kasindolska prisustvovale su brojne zvanice IZ u Bosni i Hercegovini: glavni imam MIZ Sarajevo hafiz Kenan-ef. Musić sa svojim pomoćnicima Malik-ef. Šljivom i hafizom Ammarom-ef. Bašićem, predsjednik MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić, rukovodilac Službe za vjerske poslove muftiluka Sarajevskog dr. Abdulgafar Velić, koji je bio ujedno i izaslanik muftije sarajevskog. Pored brojnih zvanica prisutno je bilo 35 imama iz Sarajeva, Žepe, Rogatice, Kiseljaka, Visokog, hafizi, penzionisani imami i profesori. Prije ikindije-namaza imami su proučili hatmu za dušu Ramine hanume rahmetli hadži Hanke Bajrić.

Poslije ikindije namaza obratio se imam džemata Mustafa-ef. Pašić, vakif h. Ramo Bajrić, glavni imam MIZ Sarajevo hafiz Kenan-ef. Musić te izaslanik muftije sarajavskog dr. Abdulgafar Velić koji je u ime Vakufske direkcije uručio vakufnamu vakifu. Učenjem kratkih sura i dovom završena je ova svečanost. Vakif h. Ramo Bajrić je pomogao mnoge vjerske projekte u našoj Bosni: džamija Kijevo, Doglodi, Bosanska džamija Ali-pašino polje, Plandište džamija, Rogatica-Šljedovići, Bulbulistan džamija… Ovom prilikom vakif Ramo Bajrić je kazao: “Nema riječi kako bih izrazio na najljepši način zahvalu Allahu, dž.š. na svemu, a naročito što ukazuje na Pravi put. Hvala mojoj djeci na podršci, a i vama koji ste se odazvali ovoj hatmi kako bismo veličali Allaha i prisjetili se rahmetli Hanke.“ Inače, hadžija Ramo je vlasnik firme Adazal i novčano te kroz građevinski materijal pomogao je niz projekata kako u Sarajevu, tako i u manjem entitetu.

kasindol2