Vakufska direkcija: Zasijmo svaki kvadrat vakufske zemlje

Date:

Svjesni situacije u kojoj se našao svijet usljed pandemije koronavirusa te posljedica koje je prate, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH spremna je založiti sve da svaki komad zemlje bude obrađen i zasijan nekom poljoprivrednom kulturom.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović smatra da u vrijeme krize, određene globalne koalicije i unije polako nestaju i svaka se država okreće sebi i zaštiti svojih građana i resursa koje ima.

Kaže da potencijal koji naša država ima je veliki ali neiskorišten, te da je najveći broj zemljišnih parcela neobrađen i zbog toga smo toliko ovisni o uvozu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura.

– Jedina sigurnost u obezbeđenju dovoljne količine hrane jeste vlastita proizvodnja. U Bosni i Hercegovini zemlja se uvijek obrađivala. Na nama je da se vratimo toj praksi. Naši očevi i djedovi, bez obzira na to što su radili u firmama, u potpunosti su obrađivali svoju zemlju i tako pravili određene zalihe do sljedeće sjetve – kaže Zajimović.

Nažalost, dodao je, u posljednjih nekoliko decenija zemlja je prepuštena sama sebi, zapuštena je i zarasla – no, i pored toga, ona je kao takva, odmorna i plodna i “ovo je trenutak kada se trebamo ugledati na primjere naših očeva i djedova te ponovo početi obrađivati zemlju”.

Vakuf posjeduje veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, jer raspolaže velikim površinama poljoprivrednog zemljišta.

Podsjeća da su unazad nekoliko godina, u saradnji sa medžlisima, radili na kultivisanju vakufskog zemljišta što već daje rezultate., ali nije zadovoljan jer vjeruje da se može ostvariti više.

– U tom kontekstu Vakufska direkcija Islamske zajednice je, kao i do sada, spremna se založiti i nastojati pomoći svima onima koji hoće da podignu određenu kulturu na vakufskom poljoprivrednom zemljištu.

Uputio je i poziv medžlisima i džematima da se organiziraju i da zasiju svaku vakufsku parcelu, saopćeno je iz Vakufske direkcije.

– Smatramo da je vlastita poljoprivredna proizvodnja jedini način da budemo obezbijeđeni proizvodima. Pozivamo sve da se nakon zimske pauze trgnemo i zasadimo našu zemlju – naglasio je direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović.

Preporod.info 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related