Varank: Proizvodnjom vlastitog helikopterskog motora Turska će smanjiti uvoz za 60 miliona dolara

Date:

Kada Turska počne masovno proizvoditi vlastite helikopterske turboosovinske motore, smanjit će godišnji uvoz visoke tehnologije u vrijednosti od 60 miliona dolara, rekao je ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank.

– Danas svjedočimo historijskom danu za našu odbrambenu industriju – rekao je Varank, govoreći na ceremoniji otvaranja Pogona za dizajn i isporuku turboosovinskog motora za helikoptere u Eskisehiru, prvog takvog turske proizvodnje.

Motori proizvedeni u tom pogonu koristit će se u prvom turskom višenamjenskom helikopteru “T625 Gokbey”, novoj generaciji dvomotornog helikoptera klase šest tona razvijenom nakon sve veće potražnje na tržištu.

Kako prenosi Anadolija, istakao je da je Turska ostvarila ciljeve koji zahtijevaju visoku tehnologiju i napredne vještine dizajniranja, zahvaljujući prvenstveno nacionalnoj tehnološkoj strategiji.

Podsjetio je da su helikopterski motor u samo tri godine dizajnirali, razvili i proizveli inženjeri i tehničari TUSAS Engine Industries (TEI), fabrike za proizvodnju ključnih dijelova za komercijalne i vojne avione, koja također proizvodi liniju brodskih motora, čiji proizvodni centar se nalazi u gradu Eskisehiru.

Naglasio je također da je Turska jedna od sedam zemalja koje posjeduju i tehnologiju plinskih turbina.

– Novi centar za dizajn koji će proizvoditi domaće motore bit će polazna tačka naših novih priča o uspjehu – dodao je Varank.

Tokom svečane ceremonije završena su i testiranja motora koji proizvodi 1.660 konjskih snaga. Projekat proizvodnje prvog turskog helikopterskog turboosovinskog motora počeo je 2017. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related