Veće cijene na svjetskim berzama i nedostatak državne pomoći uzrokuju pokupljenje namirnica

Date:

Građani Bosne i Hercegovine u vrijeme pandemije korona virusa “pogođeni” su i većim cijenama hrane. Jedna od važnijih životnih namirnica koja je početkom godine dobila novu veću cijenu je jestivo ulje, koje je poskupilo za 60 feninga, a sada se očekuje poskupljenje piletine i jaja, ali i drugih vrsta mesa. 

Peradari u BiH tvrde kako su se morali opredijeliti na ovaj potez iz dva razloga. Prvi je što su skočile cijene stočne hrane na svjetskim berzama, a drugi što nisu dobili pomoć države. 

Edin Jabandžić, predsjednika Koordinacijskog odbora peradara, upozorio je bh. građane na ovo poskupljenje do kojeg bi moglo doći već u ovom mjesecu, a realno povećanje je, prema njegovima riječima, 20 posto.

Nove cijene diktira svjetska berza. Kukuruz je, primjerice, prošle 2020. godine bio 127 eura, a sada je njegova cijena 195 eura. Soja je prije godinu koštala 300 eura, sada je 470. Zatim, za sojinu sačmu sada treba izdvojiti 521 euro, a prije godinu proizvođači mesa izdvajali su 340 eura. Pšenica je najmanje poskupila, bila je 160 eura, sada je 200 eura.  

– To su velika poskupljenja koja ne može izdržati nijedan peradar u BiH, a da ne dođe u ozbiljne probleme ako se ne podignu cijene na bh. tržištu – izjavio je Jabandžić.  

Kada dolazi do poskupljenja, onda idu lančane reakcije. 

Za očekivati je rast cijena brašna ali i ostalih vrsta mesa i životnih namirnica koje su vezane za stočnu hranu, odnosno generatore rasta. Bh. građani i do sada nisu bili zadovoljni visokim cijenama koje zatiču u trgovačkim centrima, a na nove najave cijena, kažu, samo su im još jedno dodatno razočarenje i udar na kućni budžet.  

– Supruga i ja radimo, ali ni naša primanja ne mogu odgovoriti na sva poskupljenja kojima svjedočimo iz dana u dan. Ljudi ne mogu očekivati nikakvu pomoć ni od vlasti, kada znamo da nam još ni vakcine nisu nabavili za ovaj virus. Na nama je samima da se snalazimo i “preživljavamo” kako znamo i umijemo. A, mnogima će vjerujte to biti umjeće  – kazao je za Preporod.info Remzija Omerhodžić. 

Koliko je sve poskupilo pokazuje činjenica da je u januaru potrošačka korpa, koja je 2.044,23 KM, veća za 180,76 KM u odnosu na mjesec prije. Prosječna plaća iznosila je 966 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za pet maraka je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. 

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,25 posto. Prilikom izrade potrošačke korpe u obzir se uzela prosječna plaća isplaćena u Federacije BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related