Večer duhovnosti u Veroni: Obilježavanje mubarek noći postaje tradicija u Italiji

U džematu NUR u Veroni, Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, upriličena je Večer duhovnosti, povodom Lejletu-l-miradža.

Belkisa Džehverović, sekretar džemata NUR i potpredsjednica Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji, za Preporod.info je kazala kako su program pripremili članovi džemata, na čelu sa glavnim imamom Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji Ahmed-ef. Tabakovićem.

– Nakon jacija-namaza, Ahmed-ef. je ukazao na važnost Miradža, podstičući na praktičnu primjenu vjerskih propisa, posebno namaza. Zatim su članice našeg džemata proučile mevlud. Mesdžid je bio pun vjernika, željnih vjerskih sadržaja i sretnih što se mogu okupljati u vlastitim prostorijama. Bila je to prilika da se ublaži nostalgija za rodnim krajem i okupljanjima po džamijama, u želji da se nauči nešto o svojoj vjeri. Program je završen dovom, u kojoj smo zamolili Allaha da nam da snage kako bismo ustrajali na putu islama i ojačali našu zajednicu – Belkisa Džehverović.

Ahmed-ef. Tabaković je ovim povodom izjavio kako Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji nastoji u svojim programima obilježiti i prisjetiti se mubarek noći, te ponuditi vjernicima mjesto na kojem u zajedničkom ibadetu dragom Gospodaru mogu kvalitetno provesti vrijeme.

– Obilježavanje mubarek noći polahko postaje tradicija u Italiji i nadamo se da ćemo uspjeti očuvati ovu našu lijepu tradiciju. U iščekivanju našeg najdražeg gosta, mubarek mjeseca ramazana sretni smo što zajedno možemo provesti vrijeme i konačno, nakon dvije godine ograničenog okupljanja oživiti naše džemate i napojiti naše duše sa izvora božanskoga milosrđa. Emocije su bile primjetne kod svih posjetitelja, koje nisu krili. Nadamo se da će ovakvi susreti biti dodatni podsticaj i drugima da nam se pridruže i zajedno sa nama budu nosioci svjetla vjere, dini islama, u Veroni ali i u Italiji – poručio je Ahmed-ef. Tabaković.

(Preporod.info)