Večer poezije sa pjesnikinjama Fikretom Karić i Eminom Mujanović

“Večer poezije sa pjesnikinjama Fikretom Karić i Eminom Mujanović” je aktivnost kojom je koordinirala Adna Kovačević-Zulić, i ova aktivnost ima za cilj približiti sliku situacija kroz koje prolaze osobe sa hendikepom.

Kroz njihove priče o životnim iskustvima i citiranjem nekih od njihovih djela, svi su prisutni mogli postati senzibilniji za potrebe ljudi sa hendikepom. A ženski dio hora Medžlisa IZ-e Sarajevo je također svojim izvedbama uljepšao ovaj program.

Fikreta Karić, rođena je 1989. u Doboju, nastanjena u Gračanici kod Doboja. Napisala i objavila pet knjiga romana i pjesama. Emina Mujanović, rođena 1994. u Tuzli, živi u Kalesiji.

Objavila je dvije knjige pjesama, a treća knjiga je u pripremi.
Zajedničko objema djevojkama je bolest koja ih je primorala na život u invalidskim kolicima, međutim, obje se trude biti pozitivne i motivisati druge ljude da šire ljubav, poštovanje, pažnju prema roditeljima i da budu zahvalni Bogu na zdravlju.

Kroz svoje knjige govore o problemima i poteškoćama s kojima se susreću osobe sa invaliditetom u svom nastojanju da se obrazuju, edukuju, školuju, socijaliziraju, ali i žive osnovna ljudska prava zagarantovana svima. Govore i o onome šta očekuju od drugih ljudi, svoje porodice, rođaka, komšija, učitelja i prijatelja.