Vedad Jusić: Mladi moraju sudjelovati u donošenju i predlaganju rješenja

Date:

Vedad Jusić rođen je 1. januara 1990. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Brezi, a nakon toga Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu iz oblasti književnosti naroda Bosne i Hercegovine i komparativne književnosti. Bio je učesnik više studentskih književnih konferencija, tribina i promocija, te autor nekoliko stručnih i pisanih radova iz oblasti kulture i književnosti. Stručno usavršavanje i važno iskustvo nakon fakulteta stekao je u kolektivu Medrese “Osman ef. Redžović” u Visokom. Najduže i značajno radno iskustvo stekao je radeći nekoliko godina, sve do nedavnog izbora za načelnika Općine Breza, u visočkoj kompaniji IM “Semić” na poslovima prodaje i marketinga. Političko iskustvo sticao je kao predsjedavajući Općinskog vijeća (OV) Breza i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Za Preporod.info sa Vedadom Jusićem razgovaramo o ulozi Medrese u njegovom školovanju i radu, o društvenoj odgovornosti i izazovima mladih.

Razgovarao: Voloder Sanadin

Preporod.info: Koliko je na vaš životni put uticala Medresa, odnosno vrijeme provedeno u jednoj takvoj odgojno-obrazovnoj ustanovi i vrijednosti koje ona afirmira?

Jusić: Značaj Medrese koju sam živio i svjedočio, ali i općenito značaj medresa za bosanskohercegovačko društvo je višestruk. Takav sud, iako moj i subjektivan, mjerljiv je i jednostavno dokaziv. Teško je izbrojati uspjehe na intelektualnom, kulturnom, vjerskom, ekonomskom, političkom, lokalnom i globalnom planu koje su postigli i postižu medreslije. Medresa je prostor i progresa i otpora. Prostor gdje sam učio kritički promišljati i argumentirano polemizirati, prostor u kojem sam počeo sumnjati i propitivati. Ali, i prostor u kojem sam spoznao dostojanstvo, hrabrost i čast.

Potpuni značaj i vrijednost Medrese spoznao sam nekoliko godina po završetku školovanja. Medresa je, naravno, neizbrisiv pečat slobode koji ću do kraja života s ponosom nositi. Tamo nas nisu učili šutnji i klimanju glavom. Moj rahmetli razrednik Rešid Bilalić, moj direktor Zijad Ljevaković, profesor Mustafa Spahić i drugi bili su pokretačka snaga štrajka učenika Medrese sada već davne 1972. godine. Njihova i borba onih prije njih emanet su mlađim generacijama, zalog kojeg imamo obavezu nositi sve dok smo razumom prisutni na ovom svijetu.

U vrijeme kada se javni prostor nastoji jako često ispuniti različitim relativizacijama duhovne i društvene bosanskohercegovačke zbilje, kada svjedočimo čestu namjeru diskreditiranja i minimiziranja potonje i sličnih borbi za slobodu, razum, vjeru, društvo i zajednicu Medresa kao i sve druge medrese u Bosni i Hercegovini svjetlo su sa petostoljetnim historijskim kontinuitetom i kvalitetom. Takav koncept od prošle godine oživio je, nakon dugo godina, i na prostoru Banja Luke što je ohrabrujuća i radosna vijest.

Preporod.info: Ko su Vaši uzori u političkom i društvenom djelovanju?

Jusić: Uzor ili osnovni motiv u političkom kao i društvenom djelovanju nastojim crpiti u obavezi borbe za dobro, a protiv zla koju mi nalažu, prije svega, vjera i zdrav razum. U historiji islama i muslimana kao i u historiji Bosne i Hercegovine postoji mnogo uzoritih i čestitih ljudi na čije živote i djelovanje gledam kao uzorite smjernice puta kojim trebam ići. Prirodno je da moj, ali i bilo čiji svjetonazor oblikuju najrazličitiji pojedinci, autori, ideje i događaji. Važno je znati cijeniti druge i drugačije, časnije i hrabrije, uspješnije i pametnije. Posebno u političkom djelovanju važno je osloboditi se bilo kakvih kompleksa. Imam mnogo uzora, ali ne gajim kult ličnosti.

Preporod.info: Primjer vašeg uspješnog društvenog i političkog djelovanja može biti inspiracija i motivacija mladima u Bosni i Hercegovini. Zašto da se mladi društveno angažuju s obzirom na brojne izazove (nepravda, korupcija, nepotizam…) sa kojima se susreću u društvu?

Jusić: Činjenica je da izostaje progresivniji i značajniji društveno-politički angažman mladih u Bosni i Hercegovini, a s druge strane, zabrinjava činjenica da veliki broj mladih ne pokazuje volju za borbu u bolje i pravednije društvo. Globalne prilike i trendovi važan su faktor u kreiranju izbora mladih ljudi. Postoje naravno oni koji se organiziraju i djeluju. Ta snaga još uvijek nije dovoljno jaka i stabilna da se nametne kao važan i neizostavan faktor upravljanja društveno-političkim procesima. Međutim, globalne prilike i ubrzan razvoj tehnologije idu u prilog mladim ljudima.

Prilika je da se aktivnije uključe kroz stranačko organiziranje ili kroz rad u nevladinim i humanitarnim organizacijama, volonterski i dobrovoljni rad. Prioritetno je reformisati obrazovne i odgojne sisteme, učiniti ih modernijim i funkcionalnijim, vršiti kontinuiranu edukaciju i promociju. Zato su nam važne medrese, ali i sve druge obrazovne i odgojne škole i institucije. Kvalitetno znanje, obrazovanje i odgoj. To je najbolji način borbe protiv korupcije. To je stub zdravog i progresivnog društva.

Preporod.info: Potrebe mladih u manjim i većim gradovima se razlikuju, ali im je zajedničko da se iseljavaju. Kako zadržati mlade u Brezi, odnosno Bosni i Hercegovini i šta im ponuditi?

Jusić: Potrebno je mlade učiti istinskim i pravim vrijednostima kroz odgoj i obrazovanje: profesori i pedagozi u školama i institucijama, roditelji u kući i porodici, političari i izabrani zvaničnici svojim javnim djelovanjem i ponašanjem. Takav odnos rađao bi vjeru u ljepšu domovinu i pravedniji sistem. On i sada postoji, ali čini se kao da smo na umoru u određenim segmentima. Neposrednija institucionalna komunikacija sa i među mladim sigurno bi unaprijedila odnos mladih prema državi i lokalnoj zajednici, a prilika je to da se u javnom prostoru otvore pitanja od značaja.

Mladi moraju sudjelovati u donošenju i predlaganju rješenja. Neka pitanja starije generacije i ne mogu najrealnije razumjeti. Mladima bi trebalo obezbjediti prostor i minimalne uslove da artikulišu i predstave sva pitanja i probleme koji ih muče. Nakon toga donositi institucionalne mjere i odluke u cilju sistemskog rješenja. To je i moja obaveza naredne četiri godine u Brezi. Već u ovoj godini učinit ćemo značajne iskorake u kontekstu podrške mladim i kreiranju sadržaja za mlade u Brezi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related