“Velesje” Adnana Žetice promovirano u Podveležju

Date:

Poetsko-putopisna zbirka mladog i darovitog mostarskog pjesnika Adnana Žetice „Velesje“ sinoć je predstavljena u Osnovnoj školi „Omer Maksumić“ u Podveležju.

O knjizi su govorili prozaista Adnan Repeša i književnik Hadžem Hajdarević, a poeziju je citirao glumac Narodnog pozorišta Mostar, Nedim Malkočević.

Promocija je i po svom sadržaju, obimu i kavalitetu zadovoljila sve standarde prestižnog kulturnog događaja, dostojnog bosanskohercegovačkih kulturnih centara.

Žetica pripada mlađoj generaciji mostarskog pjesništva čije su kvalitete prepoznate i izvan granica naše zemlje. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja među kojima je nagrada Ratkovićevih večeri poezije i nagrada na festivalu poezije u Trstu.

– Žetica je pjesnik suptilnog osjećaja koji bi želio popraviti prošlost, ako ne popraviti onda se potpuno sljubiti s njom. U njegovim kratkim stihovima naći ćemo čitave bujice osjećanja – ocijenio je Repeša. 

U Žeticinoj poeziji Hajdarević je prepoznao manire umjetničkog stvaralaštva u kojem pjesnik saopćava važne istine o životu kroz ironiju koja ga ne koleba, već upravo naprotiv, dalje razotkriva misaonost i osjećajnost.

– Svaka njegova pjesma je poput slučajno nađenog stećka. On u svojoj poeziji neće da bude mislilac, poput mnogih talentiranih pjesnika, već nastoji da nam otkriva svijet onakav kakav zaista jeste, bez laži, bez naciokratskih patetika, bez krivih mitologiziranih predstava o bilo čemu – rekao je Hajdarević.

Zbirka „Velesje“, kako je kazao sam njen autor nastala je na motivima karakterističnim za sam lokalitet Podveležja, načina života u ovom kraju kao i same planine po kojoj je naselje dobilo ime.

– Ovo je bio pasivan kraj, a ja volim škrte riječi. Namjera mi je bila da u poeziji osjetim oštrinu kamenjara u bosim tabanima – istakao je Žetica, dodavši kako su književne kritike nadvisile njegova očekivanja.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related