Velika Britanija pozvala Izrael da obustavi ilegalnu gradnju na okupiranoj palestinskoj teritoriji

Date:

Vlada Velike Britanije pozvala je vlasti Izraela da hitno zaustave ilegalnu gradnju jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji Zapadne obale i Istočnog Jerusalema.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije u saopćenju je navelo kako izraelsko širenje jevrejskih naselja predstavlja kršenje međunarodnog prava i ugrožava šanse za rješenje bliskoistočne krize na ideji uspostave dvije nezavisne države, Izraela i Palestine, prenosi Anadolija.

– Zabrinuti smo odobrenjem izraelske vlade za gradnju dodatnih 780 stambenih jedinica na Zapadnoj obali – navodi se u saopćenju iz Londona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošle sedmice je najavio gradnju novih naselja za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je do sada izgradio 13 naselja u okupiranom Istočnom Jerusalemu i 253 takva naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

U tim naseljima živi više od 650.000 jevrejskih doseljenika koji dodatno otežavaju život preostalim Palestincima na teritoriji koja je pod izraelskom okupacijom još od 1967. godine.

(Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related