Velika Britanija prva u svijetu odobrila Pfizerovu i BioNTechovu vakcinu protiv COVID-19

Date:

Velika Britanija postala je prva država na svijetu koja je odobrila Pfizerovu i BioNTechovu vakcinu protiv korona virusa za široku upotrebu, objavila je u srijedu vlada.

Agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) u Velikoj Britaniji, objavila je da je vakcina, koja nudi do 95 posto zaštite od bolesti COVID-19, sigurna za upotrebu.

– Vlada je danas prihvatila preporuku nezavisne MHRA da se odobri vakcina Pfizer-BioNTech COVID-19 za upotrebu. Vakcina će biti dostupna u Velikoj Britaniji od sljedeće sedmice – istakli su iz Vlade Velike Britanije.

Imunizacija bi mogla početi za nekoliko dana za ljude iz najrizičnijih grupa. Velika Britanija je već naručila 40 miliona doza, što je dovoljno za vakcinaciju 20 miliona ljudi, sa po dvije injekcije.

Uskoro bi trebalo biti dostupno oko deset miliona doza, a prve doze stižu u Veliku Britaniju narednih dana.

To je vakcina koja je najbrže u istoriji prešla put od koncepta do stvarnosti. Pfizeru i BioNTechu bilo je potrebno samo deset mjeseci da obavi iste razvojne korake koji obično traju decenijama.

Iako vakcinacija može početi, ljudi i dalje moraju biti oprezni i poštovati pravila u cilju sprečavanja širenja korona virusa, upozoravaju medicinski stručnjaci. To znači da građani Britanije i dalje moraju držati fizičku distancu i nositi zaštitne maske za lice.

Broj zaraženih korona virusom u svijetu premašio 64 miliona

Portal “Worldometer” objavljuje ažurirani pregled globalne epidemiološke slike od početka pandemije COVID-19, a prema najnovijim podacima u srijedu, broj slučajeva zaraze u svijetu povećao se na 64.009.313.

Do sada je u svijetu od posljedica zaraze korona virusom umrlo 1.481.869 osoba, dok se oporavilo preko 44,2 miliona.

Pandemija COVID-19 najteže je pogodila Sjedinjene Američke Države, gdje je zaraženo preko 14,03 miliona ljudi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related