Veliki uspjesi BKC Frankfurt

Bosanski kulturni centar iz Frankfurta (BKC-Frankfurt) najmladji je vakuf Islamske zajednice u Njemačkoj, čije vrijednost iznosi oko 1,5 miliona eura.

Riječ je o vrlo uspješnom Centru, koji je prošle godine dobio i Nagradu za integraciju Grada Frankfurta.

Tokom uručenja ove nagrade istaknuto je kako je obrazovanje posebnost i jedan od osnovnih prioriteta rada BKC-a, što je ocijenjeno vrlo značajnim, jer, naglasili su tada prisutni predstavnici Grada Frankfurta, „dobro obrazovanje je neophodno za svako društvo, za razvoj ličnosti, za kvalitet života svakog pojedinca, za obrazovanje za toleranciju i preuzimanje dgovornosti, a samim tim i za aktivno demokratsko sudjelovanje u društvenom razvoju“.

Projekti BKC-a pobudili su posebno instuitucijsko interesovanje zvaničnika regije njemačke pokrajine Hessen, kao i političkih partija koje žele da BKC-u Frankfurt predstave svoj politički plan.

Jedan od posljednjih u niz koji je posjetio BKC je i ugledni političar Mike Josef, prenose mediji.

Tokom ovih sastanaka predstavnici njemačke vlasti se interesiraju za dalje planove oko izgradnje vakufske imovine, te se dotiču i tema koje se odnose na privrednu situaciju u Frankfurtu, uticaj korone na kompletno društvo, urbani razvoj grada, te socijalnih tema kao što su školstvo, dječiji vrtići, stambeni prostor i kirije za stanovanja.

– Uglavnom, svi oni budu veoma impresionirani uspjesima BKC-članova, koji su uspješni privrednici, primjerni građani, dobro integrirani u sve životne tokove, bez da zaboravljaju svoje porijeklo i svoju kulturu, svoju vjeru i doprinose tako, za uspješan razvoj grada Frankfurta – kazao je predsjednik BKC-a Frankfurt Said Cerić.

Dodao je, osim podrške Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, i podrška njemačkih vlasti svjedoči da su na pravom putu i da će projekat preseljenja BKC u nove zgrade biti uspješno okončan.

(Preporod.info)