Veliko interesovanje saudijskih privrednika za BiH

U prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Rijadu ambasador Muhamed Jusić danas se sastao predstavnicima Poslovnog vijeća Kraljevina Saudijska Arabija – Bosna i Hercegovina.

Delegaciju privrednika koji poslovno sarađuju sa Bosnom i Hercegovinom predvodio je predstavnik Vijeća saudijskih komora i kopredsjedavajući Poslovnog vijeća Kraljevina Saudijska Arabija – Bosna i Hercegovina Khalid A. al Othman.

Na današnjem sastanku se razgovaralo o planovima Vijeća nakon okončanja pandemije Covid-19.

Dogovorene su i konkretne aktivnosti i redovne konsultacije, a kao prioritet buduće saradnje istaknut je rad na jačanju ekonomske saradnje, investicija i plasmana bh. proizvoda na saudijskom tržištu, te liberalizaciji viznog režima.

Ambasador je goste informirao o stanju zakonskih rješenja koja se tiču ekonomske i privredne saradnje KSA i BiH i nacrtima ugovora koji su u pripremi za potpisivanje, dok su gosti ambasadora Jusića informirali i o povećanom interesovanju saudijskih privrednika za investiranje u BiH.

Također, tokom današnjeg sastanka predstavnici Poslovnog vijeća ambsadora su informirali i o interesu za otvaranje zajedničkih kompanija u Saudijskoj Arabiji i prijenosu bosanskohercegovačkog “know-how” u nekim privrednim granama.

Poslovno vijeće Kraljevina Saudijska Arabija – Bosna i Hercegovina formirano je 2018. godine i ima za cilj sprovođenje poslovnih aktivnosti u oblastima trgovine, investicija, transfera tehnologije, usluga i drugim sektorima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz VTK / STK BiH.

(Preporod.info)