Vijeće Europe poziva hrvatsku vladu da zaustavi nasilje nad migrantima na granici s BiH

Hrvatske vlasti moraju zaustaviti nasilje nad migrantima na granici s BiH i početi kažnjavati odgovorne policajce, objavila je u srijedu visoka dužnosnica Vijeća Europe (VE).

Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vrijeme optužuju hrvatsku policiju za sistematsko loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu EU-a. Evidentirani su brojni slučajevi ekstremnog nasilja hrvatskih snaga sigurnosti, kolektivnog protjerivanja migranata i uskraćivanja azila, što službeni Zagreb uporno odbacuje.

Povjerenica VE-a za ljudska prava Dunja Mijatović kaže da izvještaji o nasilju stižu i dalje, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

– Ono što još više zabrinjava jest što ti izvještaji ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da se policajce i dalje ne kažnjava za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava – rekla je Mijatović u saopštenju.

Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih udruženja i istraživačkih novinara i podsjeća da su “alarm” osim njih digle nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela VE-a i UN-ove posebne izvještače.

Mijatović je ponovno pozvala hrvatske vlasti da prekinu s ‘pushbackovima’ i nasiljem na granici te da počnu kažnjavati policajce odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava migranata, prenosi Hina.

– U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora VE-a za sprečavanje torture (CPT) o njegovoj hitnoj posjeti Hrvatskoj u augustu prošle godine koji uključuje intervjue i lijekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH – stoji u saopštenju visoke dužnosnice VE-a.

(Preporod.info)