Vijeće Evrope: Bh.vlasti upozorene i pozvane da provedu presudu “Sejdić-Finci”

Date:

Odbor ministara Vijeća Evrope proteklih dana razmatrao je situaciju u Bosni i Hercegovini a koja se tiče provedbe presude Sejdić-Finci. Kako je danas istaknuto iz Vijeća Evrope, Odbor je donio i objavio zaključke koji se tiču i bh. vlasti u cijelom ovom procesu. Iskazana je zabrinutost zbog nedostatka opipljivog napretka u usvajanju mjera predviđenih da osiguraju da Ustav Bosne i Hercegovine i njegovo izborno zakonodavstvo budu u potpunosti usklađeni s presudama Evropskog suda.

Odbor Vijeća ministara istakao je da zadržavanje postojećeg diskriminatornog izbornog sistema predstavlja očito kršenje zahtjeva Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U jednom od zaključaka ukazauje se i na “skandalozan” odnos bh. vlasti prema Vijeću Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava. Odbor ministara Vijeća Evrope konstatuje da vlasti BiH, ne samo da nisu učinili ništa na provedbi presude Sejdić-Finci, već da uopće nisu u pisanom obliku dale nikakve informacije od posljednjih odluka Odbora vezano za ovu situaciju.

Odbor je s druge strane zabilježio informaciju pruženu tokom sastanka o nedavnom uspostavljanju Interresorne radne grupe zadužene za pripremu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva i pozvao vlasti da redovno obavještavaju Odbor o daljnjim koracima poduzetim u provođenju ovih presuda.

Odbor još jednom ponovio presudnu važnost obaveze tužene države, preuzete prema članu 46. Konvencije, da se odmah, u potpunosti i djelotvorno pridržava presuda Suda kako bi se osigurala maksimalna moguća naknada za utvrđene povrede. Pozvali su bh. vlasti da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakonski propisi u potpunosti uskladili s presudama Evropskog suda.

Bh. vlasti Bosne i Hercegovine pozvane su da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona tako da se izbori 2022. održe pod uvjetima koji su u skladu s Konvencijom.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related