Vijeće muftija: Utvrđeno kršenje procedura i propisa prilikom prometovanja vakufskom imovinom u Banja Luci

Date:

Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu utvrdilo je postojanje odgovornosti funkcionera i drugih službenika IZ u BiH za kršenje propisa i procedura kada je u pitanju prometovanje vakufskom imovinom na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka.

Sjednicom, na kojoj je razmatran Izvještaj Komisije Rijaseta i Finansijski izvještaj Uprave za ekonomske i finansijske poslove o stanju vakufske imovine na području MIZ Banja Luka, kao i odgovornosti nadležnih u strukturama Islamske zajednice, predsjedavao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Sjednici je prisustvovalo i rukovodstvo Sabora Islamske zajednice sa predsjednikom Safetom Softićem i dvojicom podpredsjednika.

Uprava za ekonomske i finansijske poslove je po nalogu reisu-l-uleme u proteklom periodu izvršila finansijsku inspekciju u MIZ Banja Luka i Muftijstvu banjalučkom u vezi sa prometom vakufske imovine na tom području u posljednjih nekoliko godina. Posebna komisija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je provela istragu o stanju vakufske imovine u Banja Luci koju je usvojio Rijaset IZ u BiH, a u kojoj je utvrđeno kršenje procedura i propisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vijeće muftija je na današnjoj sjednici prihvatilo izvještaj Komisije i finansijski izvještaj u vezi s tim, te utvrdilo postojanje odgovornosti funkcionera i drugih službenika IZ u BiH koje proizlaze iz nalaza u spomenutim izvještajima.

Reisu-l-ulema će na temelju nalaza iz razmatranih izvještaja, kao i drugi nadležni organi IZ-e, postupati koristeći svoja ustavna prava.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i Inicijativa o formiranju komisije Vijeća muftija za razmatranje šerijatske legitimnosti  normativnih akata i djelatnosti organa i funkcionera IZ u BiH, kao i Nacrt pravilnika o radu komisije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related