Vijeće za vanjske poslove EU počelo raspravu o sankcijama Turskoj

Sjednica Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, kojom će predsjedavati visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, počela je s radom.

Jedno od najvažnijih pitanja o kojima će raspravljati su sankcije Turskoj zbog bušotina u istočnom Mediteranu, navodi se na stranici Vijeća za vanjske poslove EU.

Istovremeno na radionici o istočnom Mediteranu koju su organizirali Vijeće međunarodnih univerziteta i Mediteranski univerzitet u Antaliji predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je nemoguće da zemlja poput Turske, koja ima najdužu obali na Mediteranu, pasivno sa tribina posmatra dešavanja u toj regiji.

– Turska je jasno kazala da neće prihvatiti planove i mape koji bi je zatvorili na obale Antalije – kazao je Erdogan u obraćanju učesnicima u video poruci.

Vijeće za vanjske poslove EU će također raspravljati o postizbornoj situaciju u Gruziji i izborima u Venecueli.

Oni će zatim razmijeniti mišljenja o transatlantskim odnosima, utvrđujući buduće prioritete za saradnju između EU i Sjedinjenih Država.

Tokom podneva, Vijeće će održati raspravu o strateškoj autonomiji, pri čemu će ministri razmijeniti mišljenja o tome kako povećati stabilnost EU.

Ministri će takođe razmatrati posljedice zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

(Preporod.info)