Vincenzo Paglia i Sadik Khan dobitnici Nagrade Kosova za međuvjerski dijalog

Khan nije bio prisutan, ali je pročitano njegovo pismo u kome je naveo da nije dovoljno samo tolerisati različitosti među ljudima, nego da se te različitosti moraju i poštovati i prihvatiti.

Nagrade je uručio predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, koji je u obraćanju učesnicima Konferencije istakao da je Kosovo mala zemlja, ali da ima bogato istorijsko naslijeđe razumijevanja i suživota među različitimim vjerama. On je istakao da je Kosovo ponosno na takvu tradiciju i da je ona u skladu sa vizijom integracije u Evropsku uniju.

Govoreći o pojedinim tendencijama da se Kosovo predstavi kao plodna zemlja za vjerski radikalizam, Veseli je kazao da je to neistinita i površna percepcija. On je rekao da je nepravdeno i nemoralno osuđivati jednu zemlju, uzimajući za osnovu djelovanje male grupe ljudi. Po njegovim riječima, Kosovo ostaje posvećeno borbi protiv nasilnog ekstremizma, te da su rezultati te borbe vidljivi, a savenici su zahvalni na tim rezultatima.

“Vrijeme je da pokažemo ekstremistima da su religije naše vrijednosti, a ne njihovo oruđe. Religija je previše važna da bi bila ostavljena u njihovim rukama. Vrijeme je za novu pobjedu humanog liberalizma nad nasilnim fanatizmom”, kazao je Veseli.

Takođe je zaključio da je ova Međuvjerska konferencija sama po sebi, sa takvim globalnim učešćem, u funkciji ovog zajedničkog cilja. 

Trodnevna 5. Međunarodna međuvjerska konferencija na kojoj je glavna tema bila “Uloga žena u promociji međuvjerskog dijaloga i borba protiv nasilnog ekstremizma”, okupila je više od 300 učesnika iz 50 zemalja.

Među učesnicima su bili i vjerski lideri iz Argentine, Jemena, Amerike, Kube, Tajlanda i Nigerije, kao i dvije dobitnice Nobelove nagrade za mir, Shirin Ebadi iz Irana i Tawakool Karman iz Jemena. 

Organizatori su Međunarodni institut za međuvjerski dijalog, Toni Blair Faith Foundation, uz podršku Ministarstva inostranih poslova, Skupštine Kosova, ambasade SAD, kanadske ambasade, norveške ambasade i Organizacije Ujedinjenih nacija.

(AA)