Višegrad: Danas 29. godišnjica od stravičnog zločina u Pionirskoj

Date:

Danas je 29. godišnjica od stravičnih zločina koje četnici počinili nad Bošnjacima u Pionirskoj ulici u Višegradu

Naime, u “živim lomačama”, u kuća Adema Omeragića u Pionirskoj 14. juna, a zatim 27. juna 1992. godine u kući Mehe Aljića na Bikavcu, živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnjih ratnih zločina nad Bošnjacima koji su se desili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i zločina koji su se dogodili na kraju dvadesetog stoljeća.

Zločin poznat kao “živa lomača” dogodio se 14. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići za slobodnu teritoriju – Kladanj. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u MKSJ osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. U junu 2018. godine Bosni i Hercegovini je izručen Radomir Šušnjar.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related