Visoko: Ka Potočarima kreće devet tijela koja će biti ukopana u subotu

Date:

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava genocida 1995. godine danas će krenuti iz Visokog prema Potočarima. Tri kombija prevešće devet tijela koja će ovog jula pronaći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima.

Gradska groblja Visoko od 2003. godine učestvuju u organizaciji prevoza i ukopa žrtava genocida u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima. U prvim godinama organizacije kolektivnih dženaza više od 700 tijela prevozila su po tri kamiona, a ove godine će to biti najtužnija kolona.

Direktor JP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić je kazao da je ovo najmanji broj identifikovanih koji će pronaći smiraj u Potočarima.

-Ovo je najtužnija dženaza, ali iz više razloga. Prvi razlog je pandemija, mnoge porodice zbog nemogućnosti dolaska u BiH nisu pristale da ukopaju svoje najmilije, a mislim da je bilo 14 identifikovanih. Uz devet identifikovanih, u Tuzli imamo 52 tijela koja su identifikovana i stalno apelujemo porodicama da daju saglasnost da se i ona ukopaju, a u velikom postotku se radi o nekompletnim tijelima, pa porodice, bez obzira na ono što govori zakon i Islamska zajednica, ne žele još uvijek ukopati najmilije-, kazao je Karavdić.

Ove godine kolona kreće iz Visokog u 10 časova s prigodnim vjerskim programom, a nastavlja svoj put ka Ilijašu, Vogošći, te Predsjedništvu BiH u Sarajevu. Od Predsjedništva BiH kolona preko Romanije ide ka Potočarima, a dženaza će biti redukovana, dok prevoza autobusima neće biti.

(bhrt.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related