Visoko: Održano predavanje „Kako vam Ramazan može promijeniti život“

Organizatori predavanja su Medžlis IZ Visoko, džemat Bijele džamije te Omladinski krug Nur Visoko.

Blizu 200 posjetilaca je imalo prilike da čuju savjete i preporuke o važnosti Ramazana u životu vjernika, ali i životnu priču ljudi kojima je Ramazan promijenio život. Na početku programa su kratke odlomke iz Kur'ana proučili hfz. Affan Bukva i hfz. Hasib Mimić, a potom je domaćin, hfz. Edin-ef. Bukva, najavio predavača i zahvalio se džematlijama na dolasku. 

Ramazan je na pragu pa nastojmo ga dostojanstveno dočekati, a najbolji način za doček mjeseca objave Kur'ana jeste poslusati savjete čuvara Kur'ana. Na svom ličnom primjeru, hafiz Botić je ukazao na važnost vjere u prevazilaženju najtežih životnih izazova. On sam je prešao put od teških iskušenja, siromaštva i smrtne postelje, do titule čuvara Kur'ana, i nastoji da ljude inspiriše da ne gube nadu i da se vrate Gospodaru Koji ih neće ostaviti na cjedilu.

Njegov povratak vjeri se desio u mjesecu Ramazanu, 2004. godine kada je po prvi put ušao u Gradsku džamiju u Bos. Dubici i stupio u kontak sa mr. Safetom Beganovićem, glavnim imamom MIZ B. Dubica. U Ramazanu 2005. godine posti po prvi put, i upisuje IPF u Bihaću. U mjesecu Ramazanu 2007. pada u postelju zbog teške bolesti, i biva hitno prebačen u bolnicu. Zbog teškog stanja biva prebačen u bolnicu u Sarajevo, gdje je i operisan 2008. godine. Tu počinje težak put oporavka, od višemjesečnog boravka na odjelu intenzivne njege, pa do rehabilitacije. Protekle godine je u rodnom mjestu, Bosanskoj Dubici, održana njegova hafiska dova, kao prvog hafiza Kur'ana iz Dubice nakon više od 100 godina. Botić je iskazao zahvalnost svima koji su mu pomogli u najtežim momentima, posebno MIZ B. Dubica, mr. Safetu-ef. Beganoviću, te Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. 

Predavač je istakao da najteža iskušenja u sebi kriju i najveće blagodati. Kroz ‘belaje’ dragi Allah odgaja čovjeka, čisti od grijeha, podiže naše stepene, otvara vrata pokajanja, daje nam priliku da preispitamo naš život i promijenimo se nabolje; kroz teškoće jačamo, razvijamo se, postajemo bolji. U životu nema napretka bez truda, pa i boli. Tek kasnije, vidimo da se u onome što je bila bol, krilo veliko dobro. Zato ne treba očajavati zbog problema, već ih iskoristiti na pravi način, u povratku Allahu i promjeni života nabolje. A Ramazan je idealna prilika za to.