Vitez: Jednodneni izlet džematlija

U nedjelju, 18.08. Mreža mladih MIZ Vitez je organizovala jednodnevni izlet za sve zainteresovane sa područja medžlisa Vitez. Posebno nam je drago što je najveći broj prijava bio od strane naše omladine. Musafire je ispratio glavni imam Omer ef. Sikira poslije sabah namaza, obavljenog u Ahmedaginoj džamiji. Put Banja Luke sa nama je krenuo Mihnet ef. Mehmedović, a emir puta je bio Haris Šehić koji je proučio ašere i putnu dovu.

U Banja Luci nas je srdačno dočekao Adnan Podgora koji nam je održao historijski čas o Ferhadji kao i samom gradu. Nakon toga musafiri su imali priliku da se upoznaju sa Banja Lukom. Nakon Banja Luke uputili smo se ka Prijedoru, gdje nas je dočekao Benjamin Hodžić u džematu Čaršija – Stari Grad, a koji je imam džemata Hambarine i koordinator Mreže mladih Prijedor. Koordinator Hodžić je, nesebično izdvajajući svoje vrijeme, govorio o aktivnosti Mreže mladih Prijedora, historiji porušenih džamija Prijedora, te o ratnim dešavanjima i bijelim trakama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Aktivisti Mreže mladih su proveli sa nama planirano vrijeme u Prijedoru, proveli nas kroz grad i pripremili osvježenje. Posjetili smo i Šehidsko mezarje Čarakovo, jedno od sedam šehidskih mezarja u Prijedoru, gdje smo za šehide uputili dovu i proučili fatihu. U mjestu Čarakovo ubijena su 424 mještana, od kojih neki ni danas dan nisu pronađeni. U ikindijsko vrijeme stigli smo u Sanski Most. Dočekao nas je Ahmed ef. Mehmedović, a obratio se Ramiz ef. Mujkić ispred Hamzibegove džamije.  Poslije odmora u Sanskom Mostu, pauzu smo napravili u Jajcu, gdje smo klanjali akšam i jaciju u džamiji Esme Sultanije.

Ovim putem se posebno zahvaljujemo glavnom imamu Banja Luke Adnanu ef. Jusiću, glavnom imamu Prijedora Husejn ef. Veliću, te glavnom imamu Sanskog Mosta Mirzi ef.  Žeriću na organizovanom dočeku i divnom gostoprimstvu. Molimo Allaha dž.š. da ih nagradi najljepšim nagradama iz Svojih riznica, kao i imame, aktiviste Mreže mladih i naše musafire.