VIVA film festival: Danas online projekcije ekoloških filmova

Date:

Projekcijama odabranih ekoloških filmova, u tri termina od 12.00, 20.00 i 01.00 na stranici www.vivaba.com, nastavljeno je online izdanje 6. VIVA film festivala.

– Drugog dana Festivala zaranjamo ispod površine okeana u filmu „Ka Manō Moana“’ (Lotte Twaalfhoven). Ovo je dokumentarac o značaju ajkula za naš ekosistem. Putovanje nastavljamo kroz prikaze flore i faune Pirinejskog poluotoka u filmu „Malkata – Priča o usamljenom planinskom lancu“ (Miguel Cortes Costa & Ricardo Guerreiro), a upoznavanje Pirineja iz druge perspektive donosi nam Manuu Mataeo i film „Kostoberine, brade vjetrova“. U filmu „Uzaludni napor“ (Muhammed Bozbey), pratit ćemo put jedne vekne hljeba i zapitati se kakav je naš odnos prema  vrijednim resursima kojima raspolažemo – saopćili su organizatori festivala.

„Umiranje“ (Zerina Oručević), priča je o ekološkim problemima Mostara, a u filmu „Tri dana do slobode“ Milica Alavanja predstavlja seljane koji pokušavaju spriječiti ekološku katastrofu zbog najave gradnje male hidroelektrane u selu Topli Do na jugu Srbije.

Sličnu borbu vodi i lokalno stanovništvo jednog grada na sjeveroistoku Brazila, pa je uradak „Slatki otrov“ (Waleska Santiago) film o nevjerovatno mračnoj strani upotrebe pesticida.

Na jedan drugačiji način Luis Enrique Cruz Trujillo predstavlja „Coatlán“ (Zmije), koje se zbog odbojnosti, mitova, legendi neselektivno ubijaju u Meksiku.

Film „Dio čopora“ (Emily Cross) priča je o ugroženosti afričkog divljeg psa, a Teeku Patel iz Kenije kroz film „Imaju li nosorozi budućnost?“ ukazuje na to da i ovoj vrsti prijeti izumiranje, ubijaju ih zbog rogova koji su vrlo cijenjeni u azijskoj narodnoj medicini.  Da li je moguće očuvanje ovih životinja?

Kako javlja Fena, organizatori su izrazili očekivanje da će raznolikost tema ovogodišnjih filmova selektovanih u kategoriji ekologija sigurno privući pažnju većeg broja gledatelja.

Podsjećaju da se online projekcije filmova održavaju svakodnevno u tri termina, kako bi bile dostupne autorima iz različitih vremenskih zona; u 12.00, 20.00 i 01.00 sat iza ponoći, a moguće je i odgođeno gledanje filmova na www.vivaba.com.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related