Vizija Mreže mladih je izgradnja mreže mladih lidera

Razgovarali smo s glavnom koordinatoricom Mreže mladih u Australiji Zerinom Karagić, a povod je prvi sastanak koordinatora Mreže i drugih mladih u Melburnu. Bilo je potrebno da, u jednom smjeru, pređu najmanje 6.700 kilometara kako bi koordinatori, koji su sami sebi platili karte, iz pet gradova prisustvovali prvim susretima Mreže mladih Australije, održanih u periodu 24-26. januara. Mjesto susreta je bio Deer Park u Melburnu, a učešće su uzeli predstavnici Mreže mladih iz Brisbana, Sidneja, Adelaide, Pertha te Noble i Deer Parka u Melburnu.


Preporodinfo: Šta nudi Mreža mladih Australije?

Mreža Mladih, kao i svaka druga mreža mladima nudi priliku za obrazovanje i razvoj. Mreža mladih omogućuje mladima da se sastanu sa svojim vršnjacima kako bi se družili i postali dio zajednice u kojoj žive i pomaže im da razviju važne lične i međuljudske osobine, kao i da steknu samopouzdanje. Mladima se nudi mjesto sigurnosti s mogućnostima da čine dobro i donose prave odluke u okruženju u kojem će biti podržani od drugih. Mreža nudi mladima iz dijaspore širom Australije da se povežu, angažuju i uče jedne od drugih o bosanskim i islamskim temama. Mreža mladih Australije je dio globalne mreže mladih dijaspore sa korijenima u Bosni i Hercegovini. To je organizacija koja proizilazi iz svakog bosanskog džemata u svakoj zasebnoj državi Australije. Djelujemo neovisno kao zasebno tijelo svakog džematskog centra, ali uz pomoć i vodstvo njihovih odbora. Prepoznati smo i kao snažna mreža s mladim liderima koji mogu učinkovito i pozitivno dati svoj doprinos bosanskoj Islamskoj zajednici.


Preporodinfo: Kakvi su vaši utisci nakon sastanka koordinatora?


Uspostavljanje godišnjeg sastanka koordinatora omogućilo je nama, omladini, da razgovaramo o važnim stvarima koje se tiču nas. Zaista je ovo izvanredan korak za našu mrežu i vjerujem da smo time uspostavili početak historije Mreže mladih u Australiji. Sastanak je završen pozitivnim i optimističnim zaključkom uz međusobno razumijevanje ciljeva mreže koje će svaki koordinator primijeniti u budućnosti.

Preporod.info: Kako vidite Mrežu mladih u budućnosti?

Vizija Mreže mladih je izgradnja mreže mladih lidera koji će, uz Božiju pomoć, u dogledno vrijeme u svojim profesijama i zanimanjima biti prepoznatljivi kao čestiti i pošteni ljudi spremni služiti svojoj Zajednici i pokrenuti svoje društvo naprijed, rukovodeći se univerzalnim islamskim vrijednostima. Naš cilj za budućnost je da zbližavamo omladinu zajedno u duhu islamske tradicije i osnažimo naš bosnjački kulturni identitet.

E.S./Preporodinfo