Vjernici i kultura u saobraćaju

Date:

Koliko se danas muslimani pridržavaju saobraćajnih propisa, da li se odgovorno ponašaju za volanom tokom vožnje, te kakva je njihova saobraćajna kultura? Da li psuju tokom vožnje, da li se srde na svaku najmanju sitnicu, da li se svađaju sa ostalim vozačima ili pješacima, da li krše saobraćajne propise, svjesno i namjerno? 

Sve su ovo pitanja koja nisu nimalo bezazlena, jer ne možeš se nazivati  vjernikom/mu'minom, a da činiš sve navedeno ili neke od navedenih stavki.

O ovoj temi, o kojoj se vrlo malo priča, razgovarali smo sa hafizom Abdussamedom Podojkom, imamom džamije Omer ibn el-Hattab na Stupu, u Sarajevu.

– To nisu male, nego uistinu velike i značajne stvari. Dušu i karakter ne možemo materijalno opipati, ali ih možemo pokazati kroz našu odjeću koju nosimo i kroz naše ponašanje. Karakter i dušu tako možemo pokazati kroz ponašanje u saobraćaju. Veliki je problem što mi generalno vjeru shvatamo samo kroz obrede, i kada izađemo iz džamije zaboravljamo na vjeru, odnosno na naše ponašanje i na vjeru koju bismo trebali živjeti. Kako kaže jedan naš hafiz, vjeru počinjemo živjeti onda kada izađemo iz džamije, kad se vratimo sa hadždža ili kad se završi ramazan. Tada vjera počinje – kaže hafiz Podojak.

On ocjenjuje kako, nažalost, kulturu u saobraćaju nemamo nikako ili je imamo vrlo malo.

– Na taj način čovjek ustvari isprlja svoju dušu. Banalan primjer navodim. Dođemo na džumu, slušamo hutbu, a automobil smo vani parkirali na nepropisno mjesto, uzeli smo prvenstvo majci sa dječijim kolicima, uzeli smo prvenstvo invalidu koji ne može proći zbog automobila. Ne obraćamo pažnju na te stvari, za koje mi mislimo da su sitnice, ali to su, zaista, velike stvari. Često na svojim hutbama potenciram priču oko odlaganja smeća na pravilan način i mjesto, oko parkiranja na propisano mjesto, oko poštovanja saobraćajnih znakova, posebno za parkiranje i brzinu. Mislim da na takvim testovima vrlo lako padamo, a to se odražava na sve ostale stvari, na naš društveni napredak, a da toga nismo ni svjesni – kaže Podojak za Preporod.info.

Hafiz Abdussamed Podojak: Naša djela odraz su duše i karaktera

Vrlo bitna stavka u cijeloj priči je odgovornost tokom vožnje, za volanom, jer, ukoliko napravimo neku grešku, ta greška može nerijetko da ugrozi i nečiji život, da li nas samih i naših saputnika, ili pješaka i ostalih vozača i učesnika u saobraćaju.

– Nevjerovatno je šta se desi mirnom čovjeku, tihom i povučenom, a tome sam svjedočio više puta, kada mu neko svirne na ulici zbog neke njegove pogreške ili kada ga neko pretekne u toku vožnje. Tu je odgovornost velika, s obzirom da svi znamo onaj ajet u kojem Allah dž.š. kaže: “Ko ubije jednog nedužnog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet”. Polazeći od toga, odgovornost bi nam morala biti na visokom nivou. Sa te strane znamo da ćemo, ne dao Bog, ako ugrozimo nečiji život, imati veliku odgovornost pred Uzvišenim Allahom, a ponašajući se tako, mi to svjesno radimo – kaže hafiz Podojak.

Poručio je da ovim pitanjima moramo vrlo ozbiljno pristupiti, jer za nepoštivanje pravila postoji i ovodunjalučka odgovornost pred zakonom.

– Problem imaju i mladi ljudi, kada počinju da voze. Bilo bi dobro da im se u auto-kolama uvedu i časovi o toj moralnoj strani i odgovornosti i da im se pokaže šta znači sjesti za volan, prevoziti putnike i preticati – ističe hfz. Podojak.

Borba sa vjetrenjačama

Srdžba, nasilje, svađa i psovke nisu način da se riješe problemi ili nesuglasice u saobraćaju. Ustvari, to je samo dolijevanje ulja na uzavrelu vatru. Hfz. Podojak nas savjetuje kako da se ponašamo u takvim trenucima.

– Kratkoročno i trenutno u nekim situacijama se može riješiti problem, ali je pitanje da li to rješava naš problem kojeg imamo kao cijelo društvo? Ne rješava! Samo pravilni odgoj, lijepa riječ i lijep savjet to mogu da riješe. Iskreno se i sam iznerviram kada vidim neko skupocjeno auto koje je parkirano na mjestu koje je namijenjeno za invalide. Nekad mi se čini da je to kod našeg naroda borba sa vjetrenjačama, da je nemoguća misija. Ali opet, čovjek shvati da je to jedan proces koji mora proći određene generacije i godine da bi se to popravilo. Nije nemoguće, ali čini mi se da nam te neke sitnice, koje ustvari nisu sitnice, stopiraju put ka naprijed, ka napretku društva, a da mi toga nismo ni svjesni – rekao je kazao je hafiz Podojak.

(Haris Ahbabović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related