Vjeroučitelji poručuju: “Suživot i dijalog u BiH imaju svijetlu budućnost!”

Ovi susreti se tradicionalno održavaju svake godine, prvi susret je organiziralo Međureligijsko vijeće u BiH, dok su drugi i treći organizirale vjerske zajednice, Katolička Crkva i Srpska Pravoslavna Crkva. Domaćin ovogodišnjeg četvrtog susreta je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, odnosno Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta, koja je pokazala izuzetnu gostoljubivost, odgovornost i susretljivost prema gostima i zvanicama iz drugih religijskih zajednica. 

U petak, 25. novembra, je susrete svečano otvorio zamjenik reisu-l-uleme i v.d. direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH mr. Husejin-ef. Smajić, koji je prisutne upoznao s obrazovnim sistemom Islamske zajednice i važnosti religijskog odgoja kao preventive razvoju devijantnih pojava i učenja.

„Islamska zajednica kroz svoja tri fakulteta i vjerounauku pokušava da uvede red na polju religijskog obrazovanja. Ipak, vjerske zajednice se suočavaju s određenim problemima vezano za položaj vjeronauke u obrazovnom sistemu. Mi nemamo garancije da će taj predmet da ostane u nekom periodu od pet, deset, petnaest godina. Moramo uložiti dodatne napore, ali mi smo saglasni da ove vjerske zajednice neće nikada odustati od vjeronuake u školama. Zato ćemo naše kadrove osposobljavati da što bolje rade, da budu što bliži mladim ljudima kako mladi ne bi lutali bez vjerske naobrazbe.“, istakao je mr. Husein-ef. Smajić.

Neki od najistaknutijih ciljeva ovogodišnjeg susreta vjeroučitelja su međusobno druženje i upoznavanje vjeroučitelja, razgovor o aktulenim problemima i izazovima na polju vjeronauke, sagledavanje mogućnosti za unaprjeđenje saradnje, te slanje javnosti vrlo jasne i direktne poruke da vjeronauka i vjeroučitelji imaju važnu ulogu za razvoj svake zajednice. 

Cijeli tekst možete pročitati u printanom izdanju Preporoda od 1. 12.