“Vjerske zajednice i autoriteti imaju obavezu graditi povjerenje i suživot”

Paroh Danilović je upoznao glavnog imama sa historijatom crkve, redovnim, kao i aktivnostima parohije na humanitarnom planu. U parohiji djeluje javna kuhinja koju koristi 80 korisnika, te koja ima veliku podršku lokalne zajednice i institucija vlasti.

Nadalje, razgovarano je i o aktualnim izazovima vjerskih zajednica i duhovnom stanju vjernika općenito. Istaknuta  je, također, nasušna potreba zajedničkog djelovanja i oslanjanja zajednica jednih na druge u pogledu preventivnog i odgojnog djelovanja naspram devijantnih pojava u društvu. U tome kontekstu je naglašeno kako su potrebni i češći susreti ovakvog karaktera. 

Problematika pojava napada na crkvu je nešto što zabrinjava pravoslavne vjernike u Sarajevu, o čemu su mediji već izvještavali, a što je, također, bila tema razgovora. Glavni imam i paroh oštro su osudili svaki napad na vjernike  i njihove vjerske objekte, uz poruku kako je izuzetno važno da vjerske zajednice podižu nivo svijesti kod svojih vjernika o važnosti zaštite imovine i časti drugih ljudi te njihovih vjerskih institucija i spriječe senzacionalističke izjave o istim, prije svega žalosnim pojavama u našem društvu.

Kao autoriteti vjerskih zajednica na lokalnom nivou glavni imam doc.dr. hfz. Kenan ef. Musić i paroh g. Jadran Danilović zajedno su poručili kako “vjerske zajednice i autoriteti imaju zajedničku obavezu promoviranja dobra i sprječavanja svakog nasilja u ime vjere, čime se širi duh suživota u Bosni i Hercegovini!”