Vjerski poglavari u Austriji: Terorizam ne treba povezivati ni s jednom religijom

U momentima dok su u porastu rasizam i diskriminacija prema muslimanima u Austriji, posebno nakon terorističkog napada 2. novembra, vjerski poglavari u toj evropskoj zemlji upozoravaju državne vlasti da terorizam ne povezuju ni s jednom religijom.

Nakon zabrane hidžaba i vela te zabrane finansiranja vjerskih zajednica iz inostranstva, populistički političari intenzivirali su antiislamsku retoriku otkako je naoružani napadač ubio četiri osobe u glavnom gradu Beču.

Desničarski kancelar Sebastian Kurz najavio je također i nove mjere prema kojima bi “politički islam” postao krivično djelo.

Biskup Bernhard Heitz vjeruje da bi samo pravda mogla spriječiti terorizam i da su antislamska osjećanja krajnje kontraproduktivna.

– Muslimanski predstavnici, baš kao i predstavnici drugih religija, ogradili su se od nedavnih napada u Parizu, Nici, Dresdenu i Beču. Retorika krajnje desnice i tolerisanje antiislamskih osjećaja bilo bi kontraproduktivno – rekao je Heitz za agenciju Aanadolija.

Naglasio je kako je od ogromnog značaja na svaki način graditi međusobno povjerenje među ljudima.

– Ideja praćenja određene grupe stanovništva, u ovom slučaju muslimanskog stanovništva Austrije, podrivala bi međusobno povjerenje među ljudima, socijalnu koheziju i mir te je stoga neprihvatljiva za sve nas – dodao je austrijski biskup.

Imam Ramazan Demir, koji već duži niz godina radi s muslimanima koji se nalaze u zatvorima u Austriji, kazao je da se terorizam i nasilje ne mogu povezati s bilo kojom vjerom ili etničkom grupom, ističući također da “djela nasilja počinjena u ime islama” uglavnom štete muslimanima.

– Među žrtvama terorističkog napada u Beču bio je i musliman. Teroristi ne prave razliku kada se radi o ubijanju – rekao je.

Istakao je da nedovoljno jasno definisan koncept “političkog islama” izaziva zabrinutost među više od 500.000 članova muslimanske zajednice u Austriji.

– Zabrinuti su hoće li im se ograničiti prava i slobode – kazao je ovaj imam.

Glavni rabin Schlomo Hofmeister izjavio je da je teroristički napad bio pokušaj da se nanese šteta vrijednostima poput tolerancije, povjerenja i jedinstva, upozoravajući da bi zabuna oko onoga šta zaista predstavlja “politički islam” mogla dovesti do diskriminacije prema vjernicima.

– Svi razumiju nešto drugo iz koncepta ‘politički islam’, jer nije jasno definisan – rekao je Hofmeister te dodao da je vrlo važno jasno definisati svaki koncept, posebno kada je u pitanju religija.

– Prije svega, pojam je potrebno objasniti. ‘Politički islam’ kao pojam i islam kao religija moraju se jasno razlikovati – kazao je glavni rabin.

(Preporod.info)