Vjerski poglavari u Austriji: Terorizam ne treba povezivati ni s jednom religijom

Date:

U momentima dok su u porastu rasizam i diskriminacija prema muslimanima u Austriji, posebno nakon terorističkog napada 2. novembra, vjerski poglavari u toj evropskoj zemlji upozoravaju državne vlasti da terorizam ne povezuju ni s jednom religijom.

Nakon zabrane hidžaba i vela te zabrane finansiranja vjerskih zajednica iz inostranstva, populistički političari intenzivirali su antiislamsku retoriku otkako je naoružani napadač ubio četiri osobe u glavnom gradu Beču.

Desničarski kancelar Sebastian Kurz najavio je također i nove mjere prema kojima bi “politički islam” postao krivično djelo.

Samo pravda može spriječiti terorizam

Biskup Bernhard Heitz vjeruje da bi samo pravda mogla spriječiti terorizam i da su antislamska osjećanja krajnje kontraproduktivna.

– Muslimanski predstavnici, baš kao i predstavnici drugih religija, ogradili su se od nedavnih napada u Parizu, Nici, Dresdenu i Beču. Retorika krajnje desnice i tolerisanje antiislamskih osjećaja bilo bi kontraproduktivno – rekao je Heitz za agenciju Aanadolija.

Naglasio je kako je od ogromnog značaja na svaki način graditi međusobno povjerenje među ljudima.

– Ideja praćenja određene grupe stanovništva, u ovom slučaju muslimanskog stanovništva Austrije, podrivala bi međusobno povjerenje među ljudima, socijalnu koheziju i mir te je stoga neprihvatljiva za sve nas – dodao je austrijski biskup.

Među žrtvama terorističkog napada u Beču bio i musliman

Imam Ramazan Demir, koji već duži niz godina radi s muslimanima koji se nalaze u zatvorima u Austriji, kazao je da se terorizam i nasilje ne mogu povezati s bilo kojom vjerom ili etničkom grupom, ističući također da “djela nasilja počinjena u ime islama” uglavnom štete muslimanima.

– Među žrtvama terorističkog napada u Beču bio je i musliman. Teroristi ne prave razliku kada se radi o ubijanju – rekao je.

Istakao je da nedovoljno jasno definisan koncept “političkog islama” izaziva zabrinutost među više od 500.000 članova muslimanske zajednice u Austriji.

– Zabrinuti su hoće li im se ograničiti prava i slobode – kazao je ovaj imam.

Zabuna oko koncepta “politički islam” može dovesti do diskriminacije

Glavni rabin Schlomo Hofmeister izjavio je da je teroristički napad bio pokušaj da se nanese šteta vrijednostima poput tolerancije, povjerenja i jedinstva, upozoravajući da bi zabuna oko onoga šta zaista predstavlja “politički islam” mogla dovesti do diskriminacije prema vjernicima.

– Svi razumiju nešto drugo iz koncepta ‘politički islam’, jer nije jasno definisan – rekao je Hofmeister te dodao da je vrlo važno jasno definisati svaki koncept, posebno kada je u pitanju religija.

– Prije svega, pojam je potrebno objasniti. ‘Politički islam’ kao pojam i islam kao religija moraju se jasno razlikovati – kazao je glavni rabin.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related