Vježba spašavanja na žičari: Gorska služba spašavanja Trebević spremna odgovoriti svakom zadatku

U Sarajevu je u četvrtak održana simulacija vježbe spašavanja, u slučaju potrebe evakuacije putnika na trasi Trebevićke žičare.

Simulacija je organizirana uz prisustvo Specijalne jedinice Federalne uprave policije – alpinistički tim, SJ Kantonalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite i GSS-a Trebević.

Vježbi je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je u izjavi medijima rekao da je danas organizirana vježba spašavanja kojom je pokazano da Gorska služba spašavanja Trebević, koju je osnovao Grad Sarajevo, između ostalog, i za ove potrebe, odnosno vanredno spašavanje na žičari, pokazala ”zavidan nivo znanja ovog posla”.

Prema njegovim riječima u akciji su učestvovale svi policijski organi i tijela u BiH, od državnih, federalnih i kantonalnih tako i pripadnici Federalne i Kantonalne Civilne zaštite.

– Zaista, Gorska služba spašavanja Trebević, ima snažnu podršku svih tih institucija i danas smo vidjeli da se naši sugrađani, turisti i VIP ličnosti mogu osjećati sigurno kada koriste Trebevićku žičaru – rekao je Skaka.

Dodao je kako je danas mjereno i vrijeme koje je potrebno za evakuaciju putnika iz gondole, navodi Anadolija.

– Zaista je to jedan zavidan nivo ozbilnjosti, sposobnosti svih ovih ljudi koji rade ovaj ozbiljan i odgovoran posao – rekao je Skaka.

Onima koji ostanu zarobljeni u gondoli kazao je kako mogu uvijek pozvati 122, ali da i sve ekipe koje rade na početnoj i završnoj stanici Trebevićke žičare redovno prate sve što se dešava tokom vožnje.

– Nema brige. Gorska služba spašavanja Trebević je sigurno spremna za sve aktivnosti – rekao je Skaka.

Mustafa Kadribegović, privremeni rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite, rekao je kako je danas održana vježba spašavanja s Trebevićke žičare i da je to jedan standardni postupak koji se provodi najmanje jednom godišnje u koordinaciji timova koji su predviđeni za učešće u spašavanju u slučaju zastoja na Trebevićkoj žičari.

U vježbi su učestvovali timovi Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave policije, Kantonalne uprave policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i GSS Trebević.

– Vježba je završena uspješno. Cilj je da se iskoordinira ono što je planom spašavanja predviđeno. FUCZ je učestvovala s tri tima na dvije lokacije i može se reći da je prošlo u najboljem redu. Naši timovi ovakve stvari rade i na žičarama na planini Bjelašnici i Igmanu. Posebno je to intenzivnirano u zimskim uslovima kada su i najteži uslovi za rad. Održavamo nivo vježbe, kondicije, uigranosti timova i ja mislim da je to dobar put da se osigura kvalitet rada i mogućeg spašavanja na ovakvim objektima – rekao je Kadribegović.

Kazao je kako kada je riječ o ljudskim resursima FUCZ-a, uvijek se može računati na deset timova koji su osposobljeni za ovakve aktivnosti.

(Preporod.info/Agencije)