Vlada Federacije BiH: Marže na hranu ne smiju biti veće nego 31. 12. 2020. godine

Date:

Federalna vlada je danas izmijenila Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Kako je precizirano izmjenama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembar 2020. godine. 

Obaveza se odnosi na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto mliječne masti, svježa jaja, śećer kristal bijeli, so za Ijudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne i riblje konzerve, jestivo suncokretovo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun. 

Razlog za izmjenu Odluke je optimizacija propisane mjere neposredne kontrole cijena radi postizanja neophodnog balansa između zaštite životnog standarda građana – kupaca i ekonomski održivog poslovanja proizvođača i trgovaca. Pri tome je naglasak na ekonomski održivom poslovanju malih trgovaca koji su konkurencijski inferiorniji u odnosu na velike. 

Kako je obrazloženo, kraj prošle godine je određen kao datum koji je prethodio trećem valu pandemije i pogoršanju epidemiloške situacije u FBiH, od kada je i zabilježen i značajniji rast cijena. 

Ranije propisana lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda reducirana je na ukupno 17 stavki, s tim da i dalje dovoljno široko obuhvaća pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najbitniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u FBiH. 

Izmjenom Odluke se onemogućava ekonomski i društveno neodgovorno, odnosno spekulativno postupanje trgovaca u 2021. godini. Trgovci pad prometa neće moći kompenzirati podizanjem procentualnog iznosa visine marži u odnosu na navedeni datum. To znači, u slučaju da su trgovci primjenjivali navedenu praksu, sada će biti obavezni smanjiti cijene proizvoda s liste za nedozvoljeni uvećani procentualni iznos marži u odnosu na 31. decembar prošle godine.  

U obrazloženju je naglašeno da sektor trgovine upošljava više od 95.000 radnika i kad tome dodamo i domaću proizvodnju povezanu s proizvodima sa liste, kao i članove njihovih porodica, to u konačnici broji više od pola miliona građana, čiju egzistenciju i životni standard također treba zaštititi. 

Građani kažu da je zanjih ovo dobra vijest, posebno jer je ograničena cijena ulja, mesa, šećera, jaja…

– Doista nova povećanja cijena mnogi od nas ne bi mogli podnijeti finasijski. Za svaku pohvalu je ovaj potez Vlade FBiH – kazala je za Preporod.info Jasmina Buljina. 

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, litar ulja ne smije biti skuplji od 2,30 KM, kilogram riže od 3,50 KM, šećer od 1,20 KM…

U prilogu možete pogledati sve cijene osnovnih životnih namirnica u decembru 2020. godine.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related