Vlada Kosova ukinula takse na uvoz sirovine iz Srbije i BIH

Date:

Vlada Kosova je večeras ukinula takse od 100 posto na uvoz sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila takse se ukidaju potpuno i uvodi reciprocitet, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema odluci Vlade, takse na uvoz sirovine se ukidaju odmah, dok će od 1. aprila takse biti potpuno uz početak primjene punog reciprociteta po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Odluku je svom profilu na Facebooku potvrdio premijer Kurti. -Izglasana je sa 10 glasova za i dva uzdržana odluka o oslobađanju od 100 posto taksi uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Večeras će od 24 sata biti otvoreno šest graničnih prelaza između Kosova i Srbije, za uvoz sirovina. Do 1. aprila, Vlada Kosova će doneti još jednu odluku o uvođenju mera reciprociteta umesto 100 posto taksi – napisao je Kurti.

Kako prenose kosovski mediji, za odluku su glasali ministri iz Samoopredeljenja i ministrica manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi. Ministri Demokratskog saveza Kosova nisu glasali, a dva srpska ministra bila su uzdržana.

Premijer Kosova Albin Kurti je krajem februara najavio da će Vlada 15. marta početi postepeno i uslovljeno ukidanje taksi, međutim tom prijedlogu se usprotivio Demokratski savez Kosova, koji je Kurtijevom Pokretu “Samoopredeljenje” koalicioni partner.

Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Isa Mustafa tražio je potpuno ukidanje taksi, kako su to od Kosova zahtijevale Sjedinjene Američke Države.

Ranije danas Demokratski savez Kosova (LDK) saopštio je da je predat zahtev Skupštini Kosova za izglasavanje nepovjeranja Vladi Kosova, premijera Kurtija.

Bivša Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Ramushem Haradinajem uvela je novembra 2018. godine takse. Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog sa Kosovom, koji se u Briselu vodio posredstvom Evropske unije, uslovljavajući nastav dijaloga ukidanjem taksi.

(Anadolija) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related