Vlada Norveške inicira dijalog i susrete vjerskih poglavara Balkana

Date:

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević susreo se danas s biskupom iz Osla Oleom M. Kvarmeom. Susret je upriličen u Ambasadi BiH u ovoj zemlji a razgovoru su prisustvovali i savjetnik uvaženog biskupa Stein kao i glavni imam za Norvešku Senaid ef. Kobilica.

Tema razgovora bila je upravo ova inicijativa Ministarstva vanjskih poslova Norveške kao i jačanje multireligijske pozornice na Balkanu i Europi te o susretu vjerskih poglavara Balkana. U cilju što bolje pripreme susreta vjerskih poglavara Balkana biskup Ole želio je čuti razmišljanja ambasadora Makarevića na tu temu, tim više što je bh. ambasador bio godinama involviran u međureligijskom dijalogu u Njemačkoj kao član “Deutsche Islamkonferenz” (Njemačke islamske konferencije) koja se bavila međureligijskim dijalogom na najvišem nivou i tretirala niz važnih tema za muslimane koji žive u Njemačkoj.

Ambasador Makarević se zahvalio biskupu na dolasku i iskrenom pristupu ovoj inicijativi pohvalivši napore koji se ulažu na tom putu dajući punu potporu i spremnost sudjelovanja u njoj te naglasio specijalnu ulogu Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj koja može veoma pomoći i pomaže uopšteno u međureligioznom dijalogu. Kao slijedeći korak planirano je putovanje u Sarajevo gdje će se biskup Ole susreti s vjerskim vođama u BiH, saopćeno je iz Ambasade BiH u Norveškoj.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related