Vlada USK finansijski podržala štampanje Rječnika bosanskog jezika

Date:

Vlada Unsko-sanskog kantona doznačila je 20.000 KM na ime sufinansiranja XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića, saopštio je Ured za odnose s javnošću Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI). 

Vijeće je sredstva doznačilo autoru i njegovim leksikografskim saradnicima. Uz Grad Sarajevo, Vlada Unsko-sanskog kantona zaslužna je za nastavak rada na najznačajnijem nacionalnom projektu za Bosnu i Hercegovinu i njen narod. Do sada je obezbijeđeno oko 40 posto potrebnih sredstava za izradu XI toma. 

VKBI očekuje da će ovaj primjer Vlade Unsko-sanskog kantona biti jasan znak vladama Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog, Srednje-bosanskog i Bosansko-podrinjskog kantona da podrže ovaj projekat.

Ista očekivanja usmjerena su ka premijeru Vlade Federacije kao i nizu općina/gradova u FBiH.

Delegacija VKBI i autor Rječnika Dževad Jahić će u narednom periodu posjetiti Unsko-sanski kanton, kako bi se susreli sa premijerom, ministrom i rektorom Univerziteta u Bihaću, i kako bi im uručili IX završenih (odštampanih) tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, navodi se u saopštenju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related