Vlast njima, odgovornost Bogu | Preporod.info

Date:

Piše: Dželaludin Hodžić

Da je i ova kampanja potpuno neinventivna potvrđuje primjer mnogih kandidata koji se u svojim istupima služe porukama Kur′ana i hadisa.

Pri tome je, uglavnom, riječ o kandidatima stranaka koje se deklarativno smještaju u centar političkog spektra. Ustvari, riječ je o još jednoj potvrdi nazadnog političkog diskursa koji podrazumijeva da se u obraćanju biračima prvenstveno smjera na njihove emocije, a ne racionalnu procjenu i stvarne, životne potrebe.

Ali, nije samo banalizacija problem.

Riječ je o suštinskom nerazumijevanju političkog, posebno našeg pluralnog i višestruko složenog konteksta. Sasvim konkretno, jasna je to potvrda krivog razumijevanja sekularizacije i sekularnosti, odnosno, njihovog poistovjećivanja sa sekularizmom. Pri tome, riječ je o važnoj terminološkoj nijansiranosti.

Sekularizam se može, makar za prilike kratkog pregleda, odrediti kao snažno ideologiziranje zahtjeva za odvajanjem religijskih i svjetovnih institucija.

Takav zahtjev, poput svih izama, nužno skončava u radikalizaciji. Otuda se za vjernika, očekivano, između sekularizma i ateizma stavlja znak jednakosti. Tim prije je potrebno, uvijek i iznova, govoriti o sekularnosti. Podsjećati na temeljne principe procesa koji podrazumijeva jasno razdvajanje utjecaja, efektivne moći i odnosa nadređenosti religijskih organizacija i države.

Ideja je, ustvari, potpuno jasna i razumljiva u osnovnim intencijama. Moderna država i politička vlast ne legitimiraju se više preko nadnaravnog, mitskog ili religijskog, narativa. Izvorište nalazi u općem konsenzusu u kojem se ljudi, kao racionalna bića, slažu oko osnovnih uvjeta za organizaciju zajedničkog života u određenom vremenu i prostoru. Na temelju takvog konsenzusa dogovaraju vlastiti vrhovni zakon (ustav) koji postaje sveto slovo moderne države i pluralnog društva u kojem je svaki čovjek jednak pred zakonom.

Odatle metafore pravde odnosno zakonodavca koji je “slijep” za partikularnosti pojedinog čovjeka (njegovu rasu, vjeru, porijeklo, bogatstvo), odatle sintagme vladavine prava, odnosno, zakona. To je ona dimenzija sekularizacije kao procesa koji nije dovršiv i u kojem je naglasak na dijalogu.

To svakako znači da religija, religijske zajednice, niti vjernici kao pojedinci, nisu isključeni iz javnog prostora kao nepoželjni.

Štaviše, imaju puno pravo da jednakopravno sudjeluju u njegovoj izgradnji. Istovremeno, moraju biti spremni vlastitu argumentaciju artikulirati u javnom prostoru na onaj način i onim jezikom koji će biti razumljiv ostalim sudionicima, članovima društva.

Drugim riječima, moraju biti u stanju svoju argumentaciju prevesti u jezik ustavne demokracije i prioritete slagati prema ustavnom patriotizmu. U našem kontekstu i s lokalnim izborima, kao neposrednim povodom na umu, potrebno je na neke od tih principa stalno podsjećati kako direktne aktere političkih procesa tako i birače same.

Utoliko, svaki kandidat koji se sakriva iza ajeta i hadisa, suštinski nas sve podcjenjuje, ali i otkriva kako nema jasnog političkog programa niti (intelektualnu) moć njegove artikulacije.

U vremenu kada do kraja svjedočimo sintagmu “društva rizika” nepregledan je prostor i neprocjenjiva potreba ljudi za sadržajem i porukama koje će makar naznačiti povratak vjere u politiku kao angažman na javnoj stvari. To bi svakako podrazumijevalo mišljenje, obrazovanje, čitanje, okupljanje i integraciju, konsultacije i kritiku. Sve ono što ovdašnjim strankama i njihovim liderima, skoro bez ostatka, uglavnom nedostaje.

Svako skretanje na neku pojedinačnost u osnovi je sama suprotnost politici i političkom. Ne glasati za one koji se licemjerno kriju iza ajeta, hadisa, mevluda i drugih elemenata bosanskohercegovačke muslimanske duhovnosti važan je korak u političkom sazrijevanju.

Onaj ko te principe nastoji živjeti nema potrebe o njima mnogo govoriti. Ko se, opet, iza njih često zaklanja htio bi da vjerujemo više njemu nego vlastitim očima. Takvi hoće vlast za sebe, a odgovornost prebacuju na Boga.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related