Vodeće evropske zemlje zabrinute zbog izraelskog plana gradnje novih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Date:

Pet vodećih evropskih zemalja pozvale su danas vlasti Izraela da obustave plan gradnje novih ilegalnih naselja na teritoriji okupirane palestinske Zapadne obale.

– Duboko smo zabrinuti odlukom izraelskih vlasti o gradnji dodatnih 4.900 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali – navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Španije.

U saopćenju se navodi kako nastavak gradnje jevrejskih naselja predstavlja kršenja međunarodnog prava i dodatno put ka uspostavi dvije nezavisne države i trajnom i pravednom rješenju izraelsko-palestinskog konflikta, prenosi Anadolija.

Zvanični London, Pariz, Berlin, Rim i Madrid su također upozorili Izrael da je nastavak ilegalne gradnje na okupiranoj teritoriji kontraproduktivan, a posebno zato što se pokreće nakon izraelske normalizacije odnosa s Ujedinjenim arapskim Emiratima i Bahreinom.

– Taj korak podriva dodatno i izgradnju povjerenja među sukobljenim stranama. Zato pozivamo na hitnu obustavu gradnje, kao i rušenja palestinskih objekata u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali – navodi se u saopćenju.

Šefovi diplomacija pet vodećih evropskih zemalja su također u saopćenju naveli da granice Izraela i Palestine trebaju biti na granicama iz 1967. godine. Poručili su da neće priznati bilo kakve promjene tih granica, uključujući i status Jerusalema, sve dok to ne bude dio sporazuma postignutog između Izraela i Palestine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related