Vrbanja: “Šehidima dova, živima opomena”

“Stratišta i stradavanja Bošnjaka je danas na svakom mjestu. Mi moramo znati i potvrditi da je poslije Drugog svjetskog rata nad bošnjačkim narodom učinjen najveći zločin, zločin protjerivanja, etničkog čišćenja, ubijanja, silovanja… Zločin genocida je nakon zločina holokausta najveći. Mi moramo kao narod biti ponosni bez obzira na razmjere i sve ono što nam se dešavalo da u Bošnjacima nije ostala ni mrva želje za osvetom, ali nismo zaboravili, ne smijemo zaboraviti i nećemo zaboraviti ono što nam se desilo. To ne smijemo dopustiti zbog šehida kojima danas učimo Fatihu, ne smijemo zaboraviti ni zbog nas samih, a ni zbog budućih generacija”, kazala je u obraćanju podpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović u Vrbanji.

Naglasila je, da u posljednje vrijeme postoji pojedinačno i institucionalno djelovanje na izmjeni historije, kršenju istine o onome šta se dešavalo. “Zločinci se pokušavaju pretvoriti u žrtvu, žrtva postaje agresor, negira se zločin, veličaju se zločinci, negira se genocid”.

“Bošnjaci nisu bili samo žrtve, Bošnjaci su i pobjednici. Naša pobjeda je naš opstanak. Jednako kako obilježavamo godišnjice naših stradanja, mi moramo obilježavati datume i naših pobjeda. Mi smo pobijedili, i mi smo opstali. Mi smo narod koji je bio žrtvovan , ali smo izišli kao pobjednici. Naša budućnost mora biti građena za našu buduću generaciju, na bazi žrtve, ali i na bazi pobjede. Mi želimo graditi našu budućnost sa našim komšijama, svima koji žele Bosnu i Hercegovinu”, naglasila je Mahmutbegović

Dvadesetpet godina, po riječima bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića, iz Vrbanje se šalju poruke mira i upućuju vapaji za istinom i pravdom.

“Oni koji su počinili zločin moraju odgovarati, a institucije odgovorne za procesuiranje počinilaca i nalogodavaca zločina u Vrbanji trebaju raditi svoj posao i pomoći na putu istine i pravde”, poručio je načelnik Bugojna.

U Šehidskoj džamiji u Vrbanji priređen je vjerski dio programa, a nakon podne namaza u ime muftije travničkog dr. Ahmed ef Adilovića obratio se izaslanik Muhamed ef Pezić. Istakao je da se emanet šehidske krvi ne smije zaboraviti te da se ne smije smetnuti s uma zašto su oni dali svoje živote. Malo je toga, s druge strane, smatra, učinjeno da se zločinci privedu licu opravde i kazne.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef Kavazovića, Muhamed Jusić je naglasio kako se danas čini sve da se zločini, poput učinjenog u Vrbanji zaborave.

“Oprost, budućnost, suočavanje s prošlošću, pomirenje da, ali nema oprosta i pomirenja bez istine. Ne možemo oprostiti ako ne znamo šta praštamo. Počinioci moraju priznati učinjeno i biće oprošteno. Ovaj je narod spreman praštati i ovaj narod zna da je najveće zlo koje se može desiti – da mi počnemo ličiti na svoje dželate. Kad bi mi bili kao oni , oni bi trijumfovali. U prošlom ratu pobjednici su oni, koji su poremetili genocidni plan da jednog naroda, jedne etničke, vjerske i kulturološke zajednice nestane na ovim prostorima”, poručio je Jusić.

Organizovana je i protestna šetnja do mjesne džamije u Vrbanji, a manifestacija je okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje je proučena dova i Fatiha šehidima.