Vrbanjuša: Održano predavanje “Naš odnos prema Kur'anu”

Tema predavanja je bila: “Naš odnos prema Kur'anu”, a predavač je bio hfz. Nedim Botić.

Hafiz je prisutne na predavanju podsjetio na prolaznost ovog svijeta-dunjaluka, o smrti kao času preseljenja sa ovog svijeta na Vječni svijet, gdje ćemo pri tome napustiti sve naše voljene osobe i sve stvari koje smo posjedovali na dunjaluku. Ukazao je na važnost vremena i zdravlja kao dvije blagodati koje čovjek slabo cijeni dok ih posjeduje, a čim ih nažalost izgubi onda osjeti njihovu vrijednost shodno riječima Poslanika Muhammeda a.s.: “Dvije su blagodati koje ljudi zanemaruju, a to su zdravlje i slobodno vrijeme.” Jedna od veličanstvenih blagodati koja je darovana ummetu hazreti Muhammeda a.s., jeste Kur'an.

Hafiz Nedim je na emotivan način opisao svoju bolest, kušnju kroz koju je prošao i snagu koju je dobio kad je počeo da redovno uči i sluša Kur'an. Podstakao je sve prisutne da razmisle koliko vremena današnji čovjek provodi u učenje Kur'ana i druženje sa Kur'anom, a koliko vremena provode pred TV-om gledajući filmove i serije, ili koliko naše omladine provede vremena na internetu i društvenim mrežama.

“Naše slobodno vrijeme također može biti za nas, ali i protiv nas. Ne dopustimo sebi da nam bilo koji dan prođe bez Kur’ana. Kad si tužan uči Kur'an, kad si sretan uči Kur'an. Ako hoćeš dunjaluk, ako hoćeš Ahiret uči Kur'an”, kazao je hafiz Nedim Botić.

Nakon završenog predavanja, prigodno druženje sa hafizom Nedimom je nastavljeno u prostorijama džamije.