Vrhunska kaligrafija s Istoka u Sarajevu

Svečanost otvaranja izložbe “Muhammedijat” započeo je Ahmed Alili učenjem odlomka iz Kur'ana, nakon čega je uslijedilo obraćanje direktora JU “Muzej Sarajeva” g. Mirsad Avdić koji je u svom obraćanju zahvalio organizatorima manifestacije jer su upriličili ovu izložbu u sklopu svojih aktivnosti.

 Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović se zahvalio prisutnima na odzivu na ovu aktivnost a posebnu zahvalu uputio dr. Ferid Abdulrahem al Ali-ju, autoru ove izložbe, kao i prof. dr. Ćazimu Hadžimejliću jer je upriličio upoznavanje sa pomenutim autorom.

 Učenici Treće gimnazije su prisutne počastili izvedbom ilahije, kao i hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, što je također uljepšalo ovu svečanost otvaranja.

 Ambasador Kuvajta u Bosni i Hercegovini g. Nasser Riden Thamer Almotairi se obratio prisutnima i iskazao svoje oduševljenje saradnjom Bosne i Hercegovine i Kuvajta, posebno zahvalivši organizatorima za upriličenu izložbu kuvajtskog umjetnika.

 Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajedncie u Bosni i Hercegovini mr. Nusret ef. Abdibegović se također obratio prisutnima, uz poruke pohvale manifestaciji “Selam, ya Resulallah” uz zahvale autoru izložbe kao i učesnicima u realizaciji ove aktivnosti i cjelokupne manifestacije.

 “Umjetnici, pjesnici, književnici, kaligrafi iskazuju svoju ljubav prema Poslaniku na različite načine, oni to riječima, stilom i način izražaja pokažu, a sve utječe na to da se svjetlo i ljubav prema Poslaniku i čovjekovoj duši osjeti kao uspravljenje i ljubav prema najdražem Božijem stvorenju..” kazao je dr. Nusret Abdibegović.

 Nakon obraćanja, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajedncie u Bosni i Hercegovini mr. Nusret ef. Abdibegović je izložbu “Muhammedijat” proglasio otvorenom.

 Moderator programa je bio Edin ef. Spahić. Izložba “Muhammedijat” je otvorena za posjetioce do 30.12. u periodu od 10 do 18 sati.