Vučić i Hoti potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa

0
28

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti potpisali su u petak u Bijeloj kući sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Potpisivanju sporazuma nazočio je i američki predsjednik Donald Trump. Netom nakon potpisivanja sporazuma, Bijela kuća je na svom Twitter profilu objavila kako se radi o “povijesnoj prekretnici u odnosima Srbije i Kosova”.

“Ponosni smo na ova dva hrabra lidera i sporazum. Radujem se daljoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posjetiti Srbiju i Kosovo”, izjavio je Trump.

Prema pisanju srbijanskih medija, sporazumom je predviđeno rješavanje zastoja u priznavanju certifikata i diploma, zatim ukidanje mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, rješavanje zastoja kamiona na graničnim prijelazima te olakšavanje slobode kretanja.

Kosovo će prema sporazumu postati dio inicijative “mini Schengen”, kojeg su prošle godine potpisali čelnici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

Sporazum predviđa ulaganje u prometnice i pruge uz američko financiranje, pa bi tako Srbija trebala dobiti direktnu željezničku prugu do luke Drač u Albaniji, preko Kosova. Također se spominje izgradnja autoceste Niš – Priština u punom profilu.

Kosovski premijer ustvrdio je kako je sporazum sa Srbijom “veliki korak naprijed koji bi trebao voditi ka međusobnom priznaju dvije zemlje”.

(Preporod.info/Agencije)