Vučić: Od sutra zabrana kretanja za sve od 20.00 do 5.00 sati ujutru

Date:

Od sutra, 18. marta uvodi se svakodnevna zabrana kretanja svima u periodu od 20.00 do 5.00 sati ujutru, dok se od 10.00 sati sutra apsolutno zabranjuje izlazak osobama starijim od 65 godina, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je precizirao da su ovakve odluke donesene jer nisu uspjeli da obezbjede punu disciplinu stanovništva.

– Od sutra u 20.00 sati do 5.00 sati ujutru svakog dana uvodi se zabrana kretanja svim licima bilo kojeg starosnog doba, osim nadležnih organa koji su na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smjeni – objasnio je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je rekao, od sutra ujutro od 10.00 sati, u svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu starijima od 65 godina, dok u seoskim i sredinama sa manje od 5.000 stanovnika to važi za osobe starije od 70 godina.

Vučić nije isključio mogućnost da se i za ovu drugu grupu granica spusti na 65 godina.

– Molim naše roditelje, naše stare da to razumiju i da samo pogledate i razmislite zašto bismo mi to radili i zašto bi to iko normalan radio, osim ako nije u krajnjoj nuždi. Mi hoćemo vas da zaštitimo i ništa više od toga – rekao je.

Prema njegovim rečima, biće organizovane lokalne samouprave da pomažu najstarijim sugrađanima, a tamo gdje se to ne uspije, otvaraće se prodavnice samo za penzionere koji ne budu mogli da dobiju pomoć, i to nedjeljom između četiri i sedam ujutru.

Predsjednik Srbije je kazao i da će Vojska Srbije preuzeti pod kontrolu svih 17 migrantskih centara, granične prelaze, kao i sve bolnice, te da vojska mora da bude naoružana, jer mora da zaštiti ljekare.

On je izjavio i da se redovni parlamentarni izbori zakazani za 26. april prekidaju i da ne teku više nikakve izborne radnje, što je dogovor svih političkih stranaka koje na tim izborima učestvuju.

Kako je najavio, Srbija će dobiti “ogromne količine maski, oko 30 miliona maski”.

Vučić je podsjetio i da se plate za ljude u javnom sektoru neće smanjivati, da će se zdravstvenim radnicima plate u aprilu povećati za deset odsto.

Govoreći o srpskim državljanima koji su došli u Srbiju u posljednja dva dana, on je precizirao da je oko 45.000 njih došlo, uprkos molbi da to ne čine, te da su od 7.607 kontrolisanih njih 5.954 pronašli kod kuće, dok 1.653 nije bilo kod kuće. Vučić je kazao da će kazne za to biti veoma oštre.

Vučić je podsjetio i da hrane “ima na pretek”, a dio će se izvesti i u region, u prvom redu Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ali i Sjevernoj Makedoniji.

Predsjednik Srbije je kazao i da se za nekoliko dana može očekivati ukidanje svih autobuskih i voznih linija.

– Naš cilj je da ljudi budu u kući, za radnike ćemo obezbjediti posebni autobus – naveo je.

Vučić je najavio i da Kina šalje pomoć i da će do kraja sedmice stići eksperti iz te zemlje.

U Srbiji je uvedeno vanredno stanje, a prema posljednjim podacima od 18.00 sati danas, u zemlji su registrovana 72 slučaja korona virusa.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related